Peringkat Pertumbuhan Anak Kucing

Anak kucing dilahirkan buta dan pekak. Mereka mempunyai rasa bau yang kuat, bagaimanapun, yang membolehkan mereka mencari puting ibu mereka, dan refleks menghisap yang kuat, yang bermakna mereka mengambil susu yang mencukupi untuk memenuhi keperluan mereka. Kira-kira satu minggu hingga sepuluh hari selepas kelahiran, mata terbuka dan pendengaran mula berkembang, dan hingga anak-anak kucing berusia tiga minggu, ibu kucing itu menjaga anak-anak kucing terus menerus. Ia akan memberi makan dan dandanan, merangsang mereka untuk buang air kecil dan buang air besar dengan menjilat kawasan kelamin mereka. Ibu kucing itu akan menyembur sisa-sisa asnak kucingnya dan meluangkan kira-kira 70 peratus masa untuk menyumbang segala keupayaannya bagi keluarganya.

 

Walaupun selepas berabad-abad domestikasi, kucing sering kembali kepada corak tingkah laku semula jadi nenek moyang mereka. Tiga minggu atau lebih selepas kelahiran anak kucing, ibu kucing tiba-tiba boleh memutuskan untuk menggerakkan anak kucingnya ke tempat lain. Selalunya tempat baru yang digerakkannya agak tidak sesuai dari segi lokasi. Ibu kucing memegang setiap anak kucing pada leher sekitar belakang. Dia mengunakan rahangnya untuk memegang anak kucing, tetapi tidak menusuk kulit dengan giginya, mengangkat anak kucing itu dengan menaikkan kepalanya, dan membawanya ke depan di hadapan kakinya yang terselubung ke tempat berehat yang baru. Ibu kucing akan membawa setiap anak kucing pada gilirannya sehingga dia berpuas hati bahawa anak-anak kucing berada di tempat yang baru dan selamat. Apabila anak kucing digenggam di leher, tindak balas semulajadi mereka adalah untuk menganggap kedudukan janin dan menjadi lemas sepenuhnya. Ini bermakna bahawa mereka jarang dirugikan atau dicedera apabila dibawa.

 

Pada minggu kedua, anak kucing boleh bergegas di sekeliling kotak sarang mereka dan pada minggu ketiga, mula berdiri di atas kaki mereka dan memperhatikan apa yang sedang berlaku di sekeliling mereka. Antara tiga dan enam minggu, mereka membuat kemajuan besar, belajar bermain, mula membuat bunyi, dan menunjukkan minat dalam makanan pepejal. Dari kira-kira minggu keempat, mereka akan menggunakan sudut kotak mereka untuk tujuan tandas. Pada minggu keenam, anak kucing boleh diajar menggunakan dulang tandas. Setelah belajar makan pelbagai makanan dan menghabiskan masa panjang berpisah jauh dari ibu, anak kucing belajar berdikari. Pada minggu kelapan hingga minggu kesepuluh, anak kucing boleh dipisahkan dari ibu kucing. Ini bermakna anak kucing boleh ditempatkan ke rumah tuan baru.

 

Pada minggu-minggu awal kehidupan anak-anak kucing, ibu mereka mengajar anak-anak kucing segala mengenai kehidupan kucing. Dia menggalakkan tingkah laku bermain, termasuk memburu olok-olok dan membunuh bergerak. Dan mulanya ibu kucing mengajar peringkat pertama dalam latihan tandas, memanggil anak-anak kucing untuk mengikuti dia dari sarang apabila mereka mahu membuang air kecil serta membuang air besar. Pada masa anak-anak itu disapih dan bersedia untuk pergi ke rumah baru dengan tuan baru, ibu mereka akan memastikan bahawa masing-masing adalah kucing kecil yang berdikari dan yakin.

 

Adalah penting untuk memahami bahawa ibu kucing sedia melindungi dan memperhatikan anak kucingnya. Apabila kami ingin membantu membersihkan dulangnya atau tempat rehatnya, kami perlu memastikan bahawa kami tidak mengganggu sarangnya kerana ibu kucing adalah bagai ratu. Kami hanya boleh membantu membersihkan sarangnya untuk melanjutkan. Oleh itu, kita harus bertimbang rasa dan memberi ibu kucing perogatif untuk berbuat demikian agar ia dapat menjalankan usahanya mengikut naluri kucing.