KETAHUI SIFAT KUCING ANDA MELALUI POSISI TIDURNYA

Tahukah anda bahawa posisi tidur kucing anda dapat mempamerkan personalitinya. Kadang-kadang kita tidak sedar mengenainya. Marilah kita bersama-sama meneliti empat posisi berikut yang dapat memberitahu kita bagaimana dan mengapa kucing kita menunjukkan sedemikian.

 

Posisi Tidur: Cacing bergulung

Maksud: Jangan main kaki saya masa saya sedang tidur.

Terdapat beberapa perkara yang sangat menarik tentang cara seekor kucing tidur.  Kadang-kadang juga sukar dijangka kerana kita tidak sedar keadaan mood kawan berbulu kita ini dan salah faham. Perut mereka juga merupakan bahagian yang paling mudah terdedah. Walaupun mereka gemar disentuh dan diurut, namun seperti manusia, tidur dengan cara ‘cacing bergulung’ dapat memberi keselesaan dan keselamatan yang paling tinggi bagi mereka. Oleh itu, bila mereka tidur sedemikian, kita harus berhati-hati dan jangan pergi sentuk kakinya. Apabila kita belajar dan memahami lebih mendalam haiwan kesayangan kita, kita akan tahu bagaimana untuk bertindak balas dan bertindak ke atasnya. Dengan permahaman ini, kucing dan tuannya akan hidup lebih berharmoni.

 

 

Posisi Tidur: Menutup wajar dengan tapak tangan

Maksud: Saya suka tempat tidur yang gelap.

Pada titik ketika kucing menutupi wajah mereka dengan jari dan telapak tangan yang kecil dan lembut ketika sedang tidur, ini menunjukkan bahawa kucing suka berehat di bilik atau iklim yang agak redup. Kaedah tidur ini juga menunjukkan bahawa kucing tidak menjaga kakinya yang sedang dimainkan ketika mereka sedang berehat. Apabila kita tahu apa maksudnya, maka kita harus bertindak dengan sewajarnya. Jangan menghidupkan cahaya atau cahaya terang yang akan mempengaruhi keinginan mereka. Kadang-kadang juga kucing tidak suka disentuh.

 

 

Kedudukan Tidur: Perut terdedah

Maksudnya: Saya mempercayai anda dengan sepenuhnya.

Perut adalah kucing yang paling rapuh dan dengan alasan bahawa kucing adalah makhluk yang diketahui berasal dari keluarga harimau, mereka mempunyai sifat khas untuk melindungi diri dari sebarang bahaya. Di sepanjang garis ini, jika kucing anda terbalik dan berbaring dengan perutnya terbuka, ini menunjukkan bahawa teman bertekstur anda benar-benar mempercayai anda dan meletakkan keselamatannya dalam genggaman anda. Pada masa yang sama, ia juga mungkin sedang menguji kepercayaan anda. Walaupun cara ini memberi peluang kepada tuan mereka untuk bermain dengan bulu-bulu di perutnya, namun anda perlu berhati-hati dengan kucing di tepi jalan semasa sentuhnya sebab kucing tersebut masih tidak kenali anda dan satu langkah yang salah mungkin membawa kepada anda dicakar atau dicucuk dengan jarum-jarum haiwan berbulu ini.

 

Posisi Tidur: Saling Berpeluk

Maksudnya: Kami saling menyayangi lebih daripada kami sayangi anda.

Sekiranya rumah anda mempunyai dua atau lebih kucing dan mereka terus-menerus meringkuk di antara mereka ketika sedang tidur, ini menunjukkan bahawa gagasan kucing lebih mempercayai jenisnya sendiri daripada tuannya. Kucing yang kebanyakkan masa bersama dengan kucing lain akan ada kurang interaksi yang mendalam antara kucing dengan tuannya. Maka kita  berusaha lebih dalam hal ini. Ia bermakna bahawa kucing anda kurang bersosialisasi, terutama dengan anda. Apabila anda melihat posisi ini, anda harus berusaha meluangkan lebih banyak masa dengan kucing kesayangan anda. Oleh itu, tuan kucing perlu memastikan bahawa kedaan yang sedemikian harus dihentikan atau tidak digalakkan. Ini bermakna kucing anda lebih selesa dengan kucing yang lain daripada anda. Ini kurang memuaskan. Ia juga boleh bermakna bahawa kucing anda tidak berbahagia. Oleh itu, cubalah memperbaiki keadaan ini.