Bagaimana Anjing Wujud Dalam Kehidupan Kita

Melalui berabad-abad, anjing mungkin haiwan pertama yang dijinakkan. Mereka hidup bersebelahan dengan manusia dan membantu dengan pelbagai jenis pekerjaan seperti pekerjaan sebagai anjing pemburu, anjing pengirim, anjing penyelamat, anjing polis, anjing tentera, anjing bantuan terutama untuk orang buta, anjing pengembala, anjing pengawal dan segala perkara yang anda mungkin fikirkan.

 

Kemungkinan padahal macam mana anjing terlintas di fikiran manusia dan bagaimana kesukaan terlibat dengan anjing dalam kehidupan manusia akan terjawab. Pekara yang boleh difikirkan oleh manusia untuk menggunakannya dan menghargai pelbagai tugas yang dilakaukan oleh anjing bagi meringgankan usaha. Anjing mempunyai kecerdasan dan persefahaman antara binatang dan manusia. Hari ini kita masih dapat melihat bahawa setelah berabad-abad keakraban dan ikatan antara manusia dan anjing, mereka (manusia dan anjing) masih bekerja bersama-sama dalam misi menyelamat kritikal semasa bencana seperti gempa, banjir, tanah runtuh, mengesan orang yang hilang dan lain-lain lagi.

 

Kadang-kadang anda akan mendapati bahawa anjing dipanggil “canines” kerana perkataan ini berasal dari perkataan Latin. Dan kita sering mendengar perkataan “rakan terbaik manusia” yang mewakili anjing adalah frasa yang mulia. Kami menghormati mereka untuk semua manfaat kegembiraan manusia yang diperoleh dan juga pengayaan dalam kehidupan kita.

 

Ia adalah mudah bagi kita untuk mencapai kesimpulan ini apabila kita melihat pekara di atas bahawa mereka adalah pembantu terbaik manusia dengan begitu banyak kebolehan dari segi menjalankan tugas mereka. Bukan itu sahaja, mereka juga sangat setia dan kesetiaan kepada pemiliknya yang tiada lain yang dapat mendekati atau membuktikannya. Itulah sebabnya anda akan bersetuju bahawa gelaran “Rakan Terbaik Manusia” dimenangi pada bila-bila masa oleh anjing, tiada tandingan.

 

Adalah menarik untuk mengetahui bahawa saiz anjing amat berbeza. Anjing yang kecil bermula dari sekecil kira-kira enam inci tinggi sampai ke anjing besar yang sebesar ketinggian 33 inci. Ukuran ketinggian ini dikira bagi ketinggian bahu dalam kedudukan berdiri. Ini adalah piawaian umum yang diterima oleh pendaftaran anjing di seluruh dunia. Terdapat lima baka anjing iaitu Baka Mainan (Toy Breed), Baka Kecil (Small Breed), Sederhana (Medium), Besar (Large) dan Besar Tambahan (Extra Large).

 

Baka mainan berat badan biasanya dari 5 hingga 12 paun. Bagi baka kecil, ia adalah dari 12 hingga 25 paun. Berat badan anjing dari 25 hingga 50 paun, baka ini berada di bawah kategori baka sederhana. Anjing keturunan besar adalah di bawah kategori dari 50 hingga 100 paun. Dan yang terakhir sekali adalah baka besar tambahan yang menpunyai berat badan lebih dari 100 paun.

 

Bagaimanapun ada yang mungkin mempertikaikan bahawa ada laporan mengenai anjing yang setinggi 44 inci yang merupakan Rekod Dunia Guinness untuk Great Dane yang bernama Zeus. Kadang-kadang anda akan mendapati kejadian luar biasa ini seperti Zeus yang besar luar biasa. Malangnya ia mati pada usia 5 tahun. Kebanyakan baka anjing yang lebih kecil hidup lebih lama berbanding sepupunya yang lebih besar.

 

Walau bagaimanapun, kita perlu dimaklumkan bahawa “baka anjing tertentu” mungkin lebih kecil daripada ukuran yang dinyatakan di atas yang berukuran enam inci pada kedudukan ketinggian bahu. Baka anjing ini dikategorikan mengikut kategori Teacup oleh sesetengah organisasi dan tidak diiktiraf oleh mana-mana pendaftaran anjing utama. Keturunan anjing disebut baka Teacup ini dicipta oleh beberapa “penggemar anjing”.