Cara Menangani Anjing Yang Berada Dalam Ketakutan Dan Gementar

Sesetengah haiwan peliharaan seperti anjing cenderung merasa gugup dan menakutkan apabila mereka mendengar ribut petir atau mercun dilepaskan. Yang lain takut apabila dibiarkan sahaja. Lagi yang lain akan merasakan kegelisahan apabila terkurung dalam ruang kekangan atau peti dan akan merengang dan merengek. Setiap jenis anjing mempunyai temperamen dan akan bertindak balas dengan berbeza kepada rangsangan yang berbeza. Kegelisahan yang berterusan kepada haiwan peliharaan anda akan membawa kesan yang buruk untuk kesihatan dan psikologinya.

 

Kita tahu bahawa sesetengah anjing berani dan menyalak pada apa jua bunyi yang mengganggu persekitaran tetapi ada yang akan berlari dan bersembunyi di bawah kerusi, almari atau ruang terkurung untuk keselesaan. Ini adalah pemandangan yang menyedihkan kerana anda sedang melihatnya dalam ketakutan dan ngeri. Maka persoalannya ialah apa yang dapat kita lakukan untuk membantu mereka mengatasi atau apa yang sepatutnya dilakukan pada anjing muda yang belum matang untuk membantu mereka membina keyakinan mereka.

 

Ramai pakar dalam bidang ini mempunyai pendapat yang sama. Mereka telah mengemukakan bahawa bersosial pada usia muda adalah penting untuk membina keyakinan anak anjing. Difahamkan bahawa tempoh kritikal pembentukan anjing untuk menjadi berani dan yakin diri adalah dari masa kelahiran sehingga 4 bulan. Ini adalah tempoh pembangunan di mana mereka belajar, meneroka dan mengetahui apa yang berbahaya atau mudarat dan apa yang tidak. Pendedahan kepada pengalaman baru pada masa ini adalah amat penting dan pemilik yang bagus perlu memupuk dan menggalakkan anak anjing agar bila ia dewasa, ia akan memiliki keyakinan untuk menghadapi dunia.

 

Pemilik boleh memulakan dengan melatih anjing mereka untuk mengatasi ketakutan ini dengan mengambil langkah kecil pada satu waktu. Kehendak di sini adalah kesabaran. Anda perlu bersabar kerana anda perlu terus mengulangi senario yang sama seperti sketsa berulang-ulang kali. Katakan jika anjing anda takut ribut petir. Anda memainkan bunyi yang sangat lembut pada mulanya. Selepas beberapa pengulangan apabila anjing anda selesa dengannya dan tidak bertindak balas secara eratik, maka anda maju naik tahap bunyi. Ulangi ini sehingga anda mencapai bunyi yang normal atau decibel dari ribut petir semula jadi. Apabila anda telah mencapai tahap ini dan anjing anda tidak terjejas oleh bunyi, maka anda telah berjaya. Ucap tahniah kepada diri sendiri dan meraikan dengan anjing anda.

 

Biasanya apabila anda tidak mempunyai masa untuk melatih anjing anda untuk mengatasi masalah berterusan ini, anda boleh menghantarnya ke akademi latihan anjing bagi membantu anjing anda mengatasi fobia ini. Terdapat banyak akademi latihan yang mempunyai pakar dan fasiliti untuk menangani perkara ini.

 

Satu lagi cara untuk membantu anjing anda mengatasinya adalah melawat doktor haiwan. Anda boleh bincang dengan doktor haiwan anda untuk menetapkan ubat anti-keresahan. Bagi keberkesanan ubat ini, anjing anda dihendaki mengambilnya satu atau dua hari sebelum munculnya kembang bunga api atau mercun di lepaskan. Walau bagaimanapun, anda masih perlu memantau haiwan kesayangan anda semasa tempoh ini.

 

Cadangan lain adalah untuk membeli jaket yang direka khas. Jaket ini bila dipakai oleh anjing, ia nyaman dan selesa kerana ia melegarkan anjing dengan tekanan yang dikenakan di sekeliling tubuhnya. Apa sahaja kaedah yang akan digunakan, panduan yang paling penting adalah memastikan anjing anda berasa selesa.