Ketahui Tanda-tanda Penderaan Haiwan

Bilangan penderaan haiwan semakin meningkat dari tahun ke tahun. Terdapat lebih daripada 100 juta kes berlaku setiap tahun. Untuk menjaga dan melindungi semua haiwan peliharaan, ini bermakna untuk mengenali dan melaporkan kekejaman haiwan sekiranya anda mengesyaki terdapat penganiayaan berlaku.

Kekejaman dan penderaan boleh berkisar dari cara sengaja, perbuatan tidak selamat terhadap haiwan, menafikan haiwan makanan, air, tempat perlindungan yang selamat, sosialisasi atau pertimbangan veterinar hinggalah mendera secara jahat, mengeksploitasi mereka untuk keuntungan berkaitan wang, merosakkan atau membunuhnya.

Sebagai contoh, terdapat haiwan yang dikendalikan seperti khinzir, tikus, arnab, burung, taring, kucing, monyet, dan banyak lagi yang mati semasa ujian di kemudahan penyelidikan di seluruh dunia, untuk tujuan ujian ubat, makanan, dan produk penjagaan kecantikan dll.

Terdapat pasaran mewah untuk haiwan peliharaan yang eksotik. Walaupun kebanyakan mereka disingkirkan dari tempat tinggal mereka asal, ada yang ditangkap oleh pemburu haram dan dibiakkan secara rahsia dan dijual dengan harga tinggi.

Sesetengah haiwan mungkin mengalami tekanan teruk akibat kejutan atau dibawa keluar dari persekitaran biasa mereka, dan kebanyakannya meninggal dunia akibatnya.

Bagi haiwan tertentu yang dipelihara untuk tujuan makanan seperti ayam ternakan, ia telah diubah suai secara genetik supaya ayam menjadi lebih gemuk dengan lebih padat dagingnya tetapi pada masa yang sama, mereka mungkin mengalami kesukaran bergerak. Cara ini juga mengelakkan ayam banayk bergerak dan terlalu ‘bersenam’.

Di samping itu, beberapa ladang akan mempunyai sejumlah besar haiwan yang berada di dalam ruang yang sangat kecil ketat dan tidak bersih, dengan kebanyakannya memijak satu sama lain dan dengan hanya tingkap atau lubang kecil untuk bernafas atau memberi makan.

Bukan itu sahaja, terdapat tanda-tanda penderaan haiwan yang boleh kita kenal pasti untuk segera melaporkan kepada polis atau mana-mana organisasi kebajikan haiwan.

Pertama, anjing, ayam jantan, atau apa-apa jenis perlagaan haiwan yang terlibat oleh mana-mana orang dalam apa jua keadaan atau kawasan. Pertarungan haiwan telah menjadi lebih dominan di beberapa kawasan di Asia dan ia merupakan sumber lencongan bagi individu tertentu terutamanya di kawasan luar bandar. Selain itu, tanda kedua boleh dilihat sebagai penderaan apabila sekumpulan haiwan diletakkan, dikurung atau sekatan ke sesuatu kawasan tanpa air atau makanan yang mencukupi atau dikelilingi oleh najis, sampah, sesama barang merbahaya atau berbahaya yang boleh menyebabkan kebakaran atau membahayakan mereka. .

Ketiga, apabila haiwan dibiarkan bersendirian di dalam kenderaan, di bawah keadaan suhu yang sangat panas, untuk masa yang terlalu lama. Ini boleh menyebabkan haiwan dalam kesusahan, dehidrasi atau pengsan atau lebih teruk, kematian. Walau bagaimanapun, sesetengah negara telah menghalalkan bahawa seseorang boleh memecahkan cermin tingkap secara sah dan memecah masuk kenderaan untuk menyelamatkan haiwan yang berisiko atau dalam keadaan mengancam nyawa.

Penderaan seterusnya adalah seperti haiwan yang menunjukkan gejala kekurangan zat makanan, kurus luar biasa, mengalami kecederaan, lebam, patah tulang, serangan kutu-kutu atau sebarang penyakit dan haiwan tersebut tidak diberi rawatan bagi keadaan yang disebut di atas.

Semua makhluk di Bumi berhak mendapat keistimewaan untuk hidup dengan gembira tanpa rasa bimbang dan penderitaan, walau bagaimanapun individu tertentu akan mengambil penolakan yang tegas terhadap sesuatu . Haiwan akan juga berasa terseksa dan menangis seperti manusia, tetapi tidak dapat menyampaikan kesengsaraan mereka. Ia adalah tugas utama kami sebagai insan untuk bertutur menjadi suara haiwan ini yang tidak dapat melindungi diri mereka sendiri. Oleh itu, setiap individu perlu memastikan haiwan peliharaan dan haiwan kesayangan ini dapat hidup dalam keadaan aman dan kondusif.