Cara Memberi Anjing Makan Ubat Yang Berkesan

Ada kalanya kita perlu membawa haiwan peliharaan kita kepada doktor haiwan untuk jadual vaksinasi atau pemeriksaan. Terutamanya “masa yang tidak seronok” apabila anjing kita sakit atau jangkit dengan demam. Kami membawa mereka ke klinik dan selepas beberapa pemeriksaan dan pengesahan dari doktor haiwan, doktor haiwa

Cara Memberi Anjing Makan Ubat Yang Berkesan

n itu akan memberikan anjing anda suntikan atau beberapa pil perubatan. Pop, pil masuk ke dalam mulutnya, terus ke dalam kerongkongnya dan selesai makan. Doktor haiwan menetapkan preskripsi perubatan. Anda menyemak, membayar bil dan rasa selesa dan gembira lalu memandu pulang dengan anjing anda, dan beberapa preskripsi ubat di dalam beg.

Bagaimanapun apabila tiba masanya untuk beri ubat kepada anjing, anda mendapati tugas yang mencabar. Anda masukkan pil ke dalam mulut anjing anda, anjing anda tidak setuju dan ia meludah pil keluar. Oh! Kita rasa kecewa. Mengapa anjing saya enggan makan ubatnya? Anda cuba guna cara lain dengan melayan harap anjing anda akan mengambil ubatnya. Cuba juga cara yang berbeza untuk memikatnya mengambil ubat tetapi tanpa kejayaan. Bagaimana saya akan membuat anjing saya menelan pil? Ia menjadi dilema dan jika anjing anda tidak mengambil ubat, keadaannya tidak akan bertambah baik dan pulih kembali.

Ramai orang mungkin mengadakan pemikiran umum ini, jika anjing mereka berada di klinik, anjing mereka seolah-olah tahu bagaimana untuk bertindak dan berkelakuan dengan sewajarnya, jika tidak, doktor haiwan akan bertindak kasar, keras kepada mereka. Atau adakah bau aneh klinik yang mengintimidasi mereka untuk bertindak dan mengambil pil tanpa sebarang tindakan balas. Kami ingin percaya bahawa ia adalah benar, tetapi tidak sebegitu. Semua ini terletak pada teknik bagaimana anda melakukannya.

Teknik mentadbir pil untuk anjing anda adalah meletakkan lengan anda ke sekitar anjing dan tahan dengan selesa terhadap badan. Tarik rahang atas ke atas, tidak terlalu tinggi, dan masukkan pil sejauh mungkin dengan tangan anda yang lain ke dalam kerongkong anjing. Sebaik sahaja anda meletakkan pil itu, tutupkan rahang dan tahannya sehingga anda melihatnya menelan. Jika anjing tidak koperatif dan tidak mahu menelan, meniup di wajahnya akan membantu pil di kerongkong turun ke perut.

Dan untuk ubat cair yang diberikan, anda perlu mentadbirnya dengan picagari. Ia tentu berbeza daripada menguruskan pil. Anda perlu memegang mulut anjing menutup dan letak jarum suntikan di antara gigi di tepi, lebih baik di bahagian dalam. Berhati-hati untuk tidak mengikis dan mencederakan gusi anjing. Menekan pelocok dengan pelahan-lahan dan benarkan ia menelan. Terus memegang rahang anjing dan tekan pelocok sehingga semua ubat dikosongkan dari suntikan picagari.

Sesetengah orang mengamalkan cara menyembunyikan ubat dalam makanan anjing. Ini boleh dipraktik jika ubat itu adalah pil yang pepejal. Kaedah ini adalah baik selagi anjing anda mengambil ubat. Biasanya pil tersembunyi dalam sekeping daging atau bebola makanan dapat menipu anjing untuk makan ubat. Walau bagaimanapun untuk ubat cair, tidak digalakkan kerana tidak ada cara untuk mengesahkan bahawa anjing anda telah mengambil keseluruhan dos untuk jadualnya. Jadi anda tidak mempunyai pilihan lain yang lebih baik kecuali memberi anjing anda makan dengan menggunakan picagari. Ini biasanya tugas yang sukar dan berharap bahawa anda akan dapat menyesuaikan diri dari satu kaedah yang berpadan dengan anjing anda.