Kucing Dan Kawasan Dominionnya

Tahap dominion kawasan kucing bergantung kepada kedudukannya dalam hierarki. Ratu dengan anak kucing mempunyai kawasan yang kecil tetapi mereka akan mempertahankan dengan sengit. Rupanya kucing jantan selalunya mempunyai kawalan kawasan yang paling luas.

 

Semua kucing akan mengelakkan taman-taman yang mempunyai anjing. Tetapi sesetengah kawasan seperti laluan akan menjadi komunal. Kucing menubuhkan coloni untuk banyak sebab yang sama bahawa manusia membina atau membeli rumah yang mempunyai tempat yang selamat untuk tidur, makan, membuang air besar, dan bermain. Seperti manusia, kucing bersifat teritorial, mempunyai tempat kepunyaan sendiri. Malah kucing rumah yang tidak pernah keluar mempunyai tempat kegemaran di dalam rumah untuk keperluan mereka, walaupun hanya satu bilik atau sebahagian daripada kerusi. Di mana beberapa kucing tinggal di sebuah rumah, dominion mungkin kabur, sehingga semua penduduk bersama-sama menuntut rumah dan menawarkan pertahanan bersama terhadap yang lain. Jika kucing anda tidak terkurung di dalam rumah, ia juga akan mempunyai pengusaan kawasan di luar rumah dan kedudukan sosial bagi “taraf” seseekor kucing.

 

Tanpa kesedaran, manusia telah memudahkan pilihan tempat dominion bagi kucing dalam beberapa kes, dan kucing pilih saja kemudahan yang disediakan. Pagar, kaki lima, taman, dan semak telah membentuk sempadan yang mudah diikuti jika terdapat banyak kucing di kawasan tersebut. Kadang-kadang manusia membantu dalam menetapkan sempadan dengan mengejar dan menghalau kucing lain atau meleraikan pergaduhan antara kucing.

 

Kucing menandakan wilayah dominion mereka dengan menggaru dan menyimpan aroma dalam air kencing dan najis atau dari kelenjar pada badan mereka. Wilayah akan sebesar setengah kilometer atau lebih bagi kucing luar bandar dan sekecil beberapa meter untuk kucing rumah atau bandar. Dalam isi rumah yang melebih daripada satu kucing, mereka boleh menjadi sedikit masalah kerana mereka kadang-kadang bertindih atau bergelut.

 

Kucing menggunakan tanda bau untuk menunjukkan batas wilayah dan meninggalkan maklumat untuk kucing lain tentang status, jantina dan laluan pendeposit. Kucing jantan menyembur sempadan mereka dengan air kencing yang hancing. Tanda lebih halus ditinggal dengan menggosok dagu, dahi dan ekor ke pintu, pokok dan pagar. Tindakan ini menaruh aroma dari kelenjar sebaceous.

 

Sebaik-baiknya wilayah dominion kucing akan termasuk tempat yang tinggi dari mana ia dapat mengawasi apa yang sedang berlaku. Kucing jantan yang dominan tidak akan bertolak ansur dengan persaingan dari kucing lain di dalam wilayahnya.

 

Kucing mengenal pasti harta dan tempat mereka dengan tanda bau. Mereka menggunakan pelbagai kelenjar untuk tujuan ini. Kelenjar aroma di kepala yang dipanggil kelenjar temporal, terletak di atas permukaan kedua-dua belah di setiap sisi dahi. Kelenjar perioral berada di sepanjang bibir, dan kedua-dua set kelenjar digunakan untuk menandakan apabila kucing menggosok kepalanya terhadap seekor kucing yang dianggap sebagai kawan atau objek yang dipilih. Tingkah laku ini yang kelihatan memberi keseronokan melampau kepada kucing. Sesetengah kucing, biasanya jantan yang matang, menandakan wilayah mereka dengan penyemburan air kencing pada pelbagai sempadan. Menggosok kepala digunakan untuk mengenal pasti objek dan bukannya menandakan sempadan.

 

Sesetengah tingkah laku mengasah digunakan dengan menggaru pada penanda sempadan kucing selepas menandakan semburan. Tidak syak lagi bahawa tindakan mereka tetapi ia adalah suatu yang merosakkan. Ini adalah sesuatu yang tidak diharapkan pada kucing rumah apabila mereka melakukan ini dan memusnahkan perabot dan barangan di dalam rumah. Namun dengan kesabaran tuan dan latihan kucing, kebanyakan kucing akan belajar mengelakkan dari tingkah laku ini.