Masalah Anjing Melompat Pada Orang Dan Bagaimana Mengatasinya

Cara pemulihan harus bermula dengan konsistensi serta syarat tidak membenarkan anjing anda melompat pada diri sendiri atau ahli keluarga lain serta mencegah anjing itu daripada berbuat demikian dengan orang lain. Ini boleh dibahagikan dalam dua bahagian kerana keluarga di rumah mesti mengubah cara mereka, tetapi anda tidak boleh mengharapkan majoriti pelawat atau orang yang anda jumpai di jalan untuk membuat perubahan yang sama.

 

Seperti yang telah diketahui tumpuan perhatian anjing adalah tangan, mata dan suara anda. Pada mulanya ketiga-tiga titik tumpuan harus diturunkan ke tahap anjing. Dengan berlutut, tiada lagi keperluan baginya untuk melompat melainkan ia adalah anjing yang kecil. Tangan anda kemudiannya harus menjadi pusat tumpuan utama dan anda harus menggunakan pendekatan secara pelukan. Dalam keadaan ini, masalah menjilat muka atau apa-apa bentuk kasih sayang harus dielakkan. Semua kasih sayang harus ditunjukkan melalui tangan anda dan disokong dengan lisan yang memberi penghargaan. Pada masa yang sama, cuba mengelakkan hubungan mata-ke-mata.

 

Untuk mencapai penyelesaian tetap tanpa perlu berlutut untuk setiap sambutan, rutin latihan elemen duduk menjadi asas utama. Latihan awal untuk mencapai sasaran ini mungkin mengambil sedikit masa tetapi perkembangan latihan ini akan membolehkan anda atau keluarga melatih anjing anda duduk sebelum memberikan kasih sayang dengan sentuhan tangan. Keadaan ini dapat memuaskan kedua-dua pihak, anda dan anjing anda. Sekiranya anda juga mempunyai masalah semasa meninggalkan anjing anda, maka rutin mengabaikan anjing anda sehingga ia selesai selepas perpisahan harus digunakan.

 

Dengan melatih anjing anda duduk untuk kasih sayang, anda mengajar suatu bentuk kawalan yang diperlukannya. Walaupun anda dijangka berdiri dalam keadaan yang agak tegak, pastikan bahawa tangan anda dapat mencapai kepala dan leher anjing anda untuk mencumbunya. Dengan anjing yang lebih kecil, ini bermakna membongkok dan mendekati tahap mereka. Daripada melengkung ke atas anjing, lebih baik anda membengkokkan lutut sehingga tangan berada pada tahap yang sesuai.

 

Terdapat lebih banyak kaedah yang tidak menyenangkan yang boleh digunakan dan boleh mencapai maklamat yang diingini, seperti berteriak pada anjing, mencengkokkan kaki depannya ketika dia melompat, berdiri di kaki belakangnya atau bahkan memukul dadanya dengan lutut anda. Apabila semua kaedah ini dilaksanakan dengan betul, ia memang berkesan serta-merta. Tetapi jika disalahgunakan serta tanpa susulan yang menyenangkan, ia boleh menakutkan anjing dan ini akan menimbul masalah lain. Latihan langkah-demi-langkah yang teratur yang makan masa lebih lama dapat membantu mewujudkan keadaan terkawal yang lebih baik.

 

Jika anjing anda melompat kepada pengunjung ke rumah atau kenalan di jalan, anda pasti menjangka keadaan. Pada mulanya ia mungkin perlu untuk menggunakan latihan dari rutin perhatian. Apabila mendekati atau didekati dengan kenalan dan anjing anda dicawat, bergerak ke belakang secara tiba-tiba untuk mengalihkan perhatian anjing anda dari orang lain. Kemudian maju ke hadapan dengan anjing anda di bawah kawalan penuh perhatian anda dan dengan latihan arahan “duduk”, membuatnya duduk semasa anda berbual dengan orang lain. Jika orang ini ingin mengalu-alukan dan menunjukkan kasih sayang kepada anjing anda, dia perlu dinasihatkan untuk melaksanakannya dengan cara yang anda menjalankan. Elakkan kontak mata, gunakan tangan pada tahap yang sesuai dan cakap dengan suara yang tenang.

 

Apabila latihan berlanjutan dan kawalan yang lebih matang dapat dicapai, tumpuan perhatian dengan pergerakan ke belakang tidak lagi diperlukan. Hanya arahkan anjing anda duduk apabila anda bertemu dengan kenalan. Apabila kawalan diwujudkan sepenuhnya ia mungkin tidak perlu untuk mecawat atau untuk membuat anjing itu duduk tetapi orang mesti pastikan tidak mengadakan satu bentuk sambutan yang mewujudkan keseronokan tidak terkawal dari anjing, jika tidak melompat akan diperkenalkan semula.