Kepentingan Vaksin Anjing Untuk Pencegahan Penyakit

Setiap keluarga yang menyayangi anjing memang gembira mengalu-alukan kehadiran anak anjing baru ke dalam rumah. Kita sering mendengar bahawa anak anjing comel, bagus untuk dipeluk, menawan, menarik dan sebagainya. Apabila kita bawa anjing pulang ke rumah, komitmen kita termasuk menyediakan makanan dan rawatan perubatan untuk anjing bagi jangka hayatnya yang berjangka selama 15 tahun. Kita kena memahami beberapa keperluan asas untuk memiliki anjing dan penjagaannya. Vaksinasi adalah pencegahan untuk memastikan kesihatan haiwan kesayangan kita.

 

Vaksinasi tahun pertama seperti yang disyorkan untuk anak anjing adalah seperti yang berikut. Apabila anak anjing mencapai usia enam hingga lapan minggu, anda perlu melawat doktor haiwan anda untuk vaksin pertama anak anjing. Ini akan menjadi vaksin pertama anak anjing anda dan ia adalah untuk Distemper, Measles dan Parainfluenza. Selepas itu, pada 10 hingga 12 minggu, anda perlu melawat doktor haiwan untuk vaksin kedua. Vaksinasi kedua ini menjadi suntikan penggalak bagi inokulasi pertama. Kemudian apabila anak anjing itu mencapai 12 hingga 24 minggu, ia adalah masa yang sesuai untuk vaksin rabies. Vaksin DHPP yang bermaksud Distemper, Hepatitis, Parvo dan Parainfluenza, akan diberikan apabila anak anjing berusia 14 hingga 16 minggu.

 

Jadual vaksin yang disyorkan untuk diberikan kepada anjing adalah Rabies dan DHPP antara satu hingga enam belas bulan. Dan setiap satu hingga dua tahun, anjing anda harus pergi untuk suntikan DHPP. Setiap satu hingga tiga tahun, anjing anda perlu diberi vaksin terhadap Rabies. Kerana Rabies boleh menular, juga diantara haiwan liar, biasanya keperluannya ditetapkan oleh pihak berkuasa.

 

Vaksin adalah untuk mencegah penyakit berikut:

1) Rusak : Ini adalah penyakit virus dan akan menyebabkan demam, masalah pernafasan, sawan dan cirit-birit. Ia menyerang sistem saraf kerana ia tumbuh di dalam sel-sel darah putih. Ia biasanya membawa maut.

2) Campak: Virus ini adalah berasal dari jangkitan jerawat campak manusia. Virus ini adalah dikumpulankan bersama Distemper, itulah sebabnya vaksin Distemper juga termasuk vaksin Measles ini.

3) Leptospirosis: Bakteria ini biasanya ditularkan melalui air yang tercemar seperti pencemaran dari kencing tikus. Ia boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang dan hati, muntah dan demam.

4) Rabies: Ini adalah jangkitan virus. Biasanya disyorkan sekali setiap 1 hingga 3 tahun. Ia menjangkit serta memberi kesan buruk kepada otak dan sistem saraf. Gejala penyakit ini termasuk sawan dan kesukaran menelan. Akhirnya ia menyebabkan kematian. Penyakit ini boleh menular kepada manusia.

5) Parvovirus: Penyakit ini boleh merebak dan membawa maut. Ia menyebabkan muntah, demam dan cirit-birit yang serius dengan darah di dalam najis.

6) Para-influenza: Virus ini dibawa melalui udara. Vaksin ini hanya boleh melindungi jenis virus ini pada tahap tertentu sahaja dan tidak benar-benar pencegahan keseluruhan. Ia boleh menjejaskan anjing dan menyebabkan batuk yang menjengkelkan yang juga dikenali sebagai batuk Canine. Biasanya anjing tua dan anak anjing lebih rawan dan boleh menjadi bencana.

7) Hepatitis – Penyakit ini diketahui mempengaruhi dan menjejaskan hati. Untuk anjing matang, hepatitis boleh menyebabkan pendarahan cirit-birit, demam, kelemahan dan hilang selera makan. Ia boleh membawa maut jika anak anjing dijangkiti penyakit ini.

 

 

Setelah mengetahui semua pencegahan penyakit dari vaksin-vaksin yang disebut di atas, kita mesti melakukan apa yang diperlukan untuk haiwan kesayangan kita. Kesihatan haiwan kesayangan kita dan kesejahteraannya adalah kebahagiaan kita ketika kita berkongsi hidup dan melalui perjalanan hidup bersama mereka.