Apa Yang Kucing Anda Makan

Semua kucing adalah pemburu aktif, dan bukan pemulang. Mereka akan memburu pelbagai jenis mangsa bergantung pada saiz dan persekitaran di mana ia ditempatkan. Pemakanan kucing liar ini berbeza-beza bergantung kepada jenis-jenis haiwan yang berkongsi wilayah luasnya. Tetapi tempuan utamanya adalah pada tikus dan burung dari pelbagai jenis. Spesies kucing liar yang lebih besar seperti singa dan harimau akan memburu herbivor yang lebih besar. Harimau biasanya mengejar herbivora besar, seperti rusa dan kadang kala lembu.

 

Kucing adalah oportunis, dan mereka akan cenderung untuk makan apa sahaja yang boleh ditangkap, yang mungkin terdiri daripada serangga kecil ke jenis penyu. Ikan juga membentuk bahagian penting dalam pemakanan beberapa spesies. Tetapi kucing-kucing domestik akan sentiasa mesra dengan memakan makanan yang disediakan. Walau bagaimanapun, terdapat juga kucing yang cerewet, dan sekiranya makanan mereka tiba-tiba berubah, mereka mungkin menghadapi kelaparan daripada mengambil makanan alternatif yang berkhasiatnya tidak berbeza. Begitu juga, jika makanan itu basi, ia mungkin akan diabaikan oleh kucing.

 

Semua kucing bergantung terutamanya pada rasa bau mereka untuk menentukan sama ada makan makanan tertentu atau tidak. Mereka akan menghidu dengan berhati-hati sebelum membuat keputusan sama ada untuk merasainya. Dalam kes kucing yang telah mengalami penyakit pernafasan, memujuk ia makan seperti biasa sering terbukti amat sukar, semata-mata kerana rasa baunya mungkin terjejas.

 

Walaupun ramai pemilik kini menggunakan makanan yang disediakan atau makanan kucing kalengan untuk haiwan kesayangan mereka, sesetengah masih lebih suka menyediakan makanan segar. Ini perlu dimasak dan dibiarkan sejuk sebelum diberi kepada kucing. Paru-paru, hati, dan lain-lain jenis daging organ sering digunakan sebagai makanan kucing, tetapi dalam jangka masa panjang, makanan ini kurang dari segi nutrisi.

 

Kucing liar memakan seluruh mangsa mereka, tetapi kucing domestik yang diberi makan daging organ tidak akan mempunyai akses kepada kerangka, yang mengandungi kebanyakan kalsium rizab badan. Akibatnya, kucing akan mengalami kelemahan rangka. Ini adalah benar terutamanya dalam kes anak kucing, yang berkembang pesat. Bukan saja kekurangan yang boleh membahayakan. Malah terlalu banyak organ hati dalam diet kucing akan membawa kepada diet yang berlebihan vitamin A. Keadaan ini akan mneyebabkan rangka kucing yang ganjil atau tidak normal. Ini boleh menyebabkan perpaduan tulang di bahu yang menyakitkan kucing.

 

Walaupun makanan segar boleh digunakan sekali-sekala, terutamanya untuk menggoda selera kucing yang sakit. Jangan lupa pentingnya untuk mencampurkan makanan ini dengan suplemen vitamin dan mineral yang sesuai, selepas berunding dengan doktor haiwan anda. Terutamanya jika anda berhasrat menggunakan jenis diet ini untuk kucing anda bagi tempoh masa yang ditetaptkan.

 

Walaupun terdapat mitos yang umum bahawa memberi makanan daging mentah kepada kucing domestik dapat membangkitkan tabiat agresif, ini tidak benar. Tetapi terdapat kemungkinan risiko terutamanya dengan jumlah tinggi haiwan yang diproses di kilang pembungkus daging moden. Makanan sedemikian boleh dicemari oleh pelbagai bakteria berbahaya yang berpotensi, seperti Salmonella. Kemungkinan juga kucing anda akan jatuh sakit akibatnya, atau mungkin memperoleh parasit. Oleh itu memasak semua daging amat disyorkan dalam apa jua keadaan sebagai langkah keselamatan.

 

Risiko jangkitan sedemikian jauh lebih rendah di bahagian kawasan liar. Ini semata-mata kerana fakta bahawa kucing itu memburu dan membunuh haiwan individu dan memakannya hampir sekaligus. Oleh itu, menghapuskan risiko jangkitan silang pada masa ini.

 

Fakta yang menyedihkan bagi kucing domestik adalah kemungkinan ia menangkap seekor burung atau tikus. Naluri memburu kucing domestik tetap kuat, tetapi mereka boleh menghadapi masalah membunuh mangsanya. Kucing akan membawa atau mengheret tambang mereka jarak jauh dari mana ia ditangkap. Ini adalah cubaan naluri untuk menghentikan pemangsa lain daripada mengambilnya.