Peningkatan Populariti Memiliki Haiwan Peliharaan

Selama berabad-abad, manusia sangat terpesona dengan haiwan di alam liar, burung di langit, ikan lautan dan sungai, amfibi yang akan membuat darah anda membeku jika anda tidak sebegitu bersetuju dengannya. Sesetengah orang tertarik dengan kecantikan, terpesonaan, keanggunan, anugerah, kelucuan, kesetiaan, keramahan dan sifat-sifat lain yang anda dapat renungkan. Dan antara yang popular adalah anjing, kucing, ikan, ferret, arnab, hamster, tikus belanda, penyu, ular, ayam dan ternakan lain.

 

Anjing dan kucing adalah antara yang paling popular sebab mereka dijinakkan sejak permulaan tamadun manusia. Entah bagaimana manusia dan haiwan ini mempunyai ikatan yang unik yang tidak mempunyai penjelasan yang ditakrifkan. Telah dilaporkan bahawa lebih separuh daripada isi rumah Amerika sama ada mempunyai kucing atau anjing. Populasi kucing adalah haiwan kesayangan yang melebihii anjing peliharaan di Amerika Syarikat. Dengan populasi kucing peliharaan lebih daripada 93 juta, populasi anjing peliharaan hanyalah di takat 82 juta.

 

Peningkatan pemilikan haiwan telah didokumenkan sejak beberapa dekad yang lalu. Dengan kecenderungan kepada alam bandar yang semakin meningkat dalam masyarakat, ramai orang telah beransur-ansur meninggalkan haiwan ladang. Dan ini telah membangkitkan tindakan mereka untuk memiliki haiwan kesayangan sebagai teman sendiri.

 

Oleh kerana semakin ramai orang tinggal jauh dari keluarga atau hidup bersendirian, mereka mulai menghargai persahabatan kucing atau anjing. Ini adalah benar apabila mereka pulang ke rumah setiap hari selepas kerja yang memenatkan dan merasa menyegarkan bila melihat haiwan kesayangan menyambut kepulangan atau bahkan mengiringi mereka di sofa menonton TV atau melakukan perkara yang lain. Bagi sesetengah orang, mereka merasakan keselamatan dengan kehadiran anjing walaupun betapa kecilnya anjing itu, kerana haiwan kesayangan dapat mengesan penceroboh dan mula menyalak, membuat bising untuk memberi amaran kepada pemilik terutamanya mereka yang tinggal bersendirian.

 

Kelebihan memiliki kucing atau anjing berbanding dengan binatang peliharaan lain adalah kerana ia mudah di latih. Mereka boleh dilatih untuk melegakan diri mereka di suatu tempat tertentu atau kawasan diwakilkan kepada haiwan kesayangan. Biasanya mereka tidak mahu mempunyai haiwan peliharaan yang akan merosakkan perabot rumah. Itulah sebabnya bukan setiap haiwan diandaikan sesuai untuk setiap orang. Sesetengah orang lebih cerewet dengan kekemasan dan kebersihan manakala yang lain lebih mudah menyesuaikan diri tanpa menghiraukan sentimen haiwan kesayangan mereka.

 

Anjing dan kucing lebih berinteraktif dalam komunikasi dan itu adalah daya tarikan haiwan ini. Manusia biasanya lebih suka haiwan peliharaan yang boleh bertindak balas kepada perbualan mereka dan bermesra bercakap dengan haiwan kesayangannya. Nampaknya berabad-abad penjinakan dan hidup bersamaan dengan manusia, kucing dan anjing seolah-olah memahami perasaan dan emosi pemilik mereka. Haiwan kesayangan biasanya berempati dengan pemiliknya dan mewujudkan perasaan yang selesa dan positif.

 

Memiliki kucing atau anjing adalah sesuatu yang mengembirakan. Haiwan kesayangan selalunya dianggap sebagai ahli keluarga dan dilayan dengan baik. Sebagai balasan, hawan kesayangan menunjukkan kesyukuran dan kesetiaan mereka mempertahankan pemiliknya pada bila bila masa saja tanpa menghiraukan keselamatan diri. Ini adalah atribut terbaik yang anda tidak akan dapati dari haiwan yang lain.

 

Kini nampaknya anjing menguasai tempat teratas sebagai haiwan kesayangan yang popular di kebanyakan negara, tetapi kucing juga bersaing hebat untuk meduduki tempat teratas di negara timur tengah. Haiwan peliharaan dimanjakan ini sering menikmati tahap kemasyhuran media sosial yang dikhaskan untuk selebriti manusia, dan mereka juga boleh membawa pendapatan lumayan bagi pemiliknya melalui perkongsian serta iklan dengan jenama besar makanan haiwan.