Anjing Dan Kucing Merupakan Haiwan Kesayangan Yang Paling Terkenal Di Seluruh Dunia

Dua perkara yang paling biasa dibincangkan yang selalu kita hadapi. Salah satu definisi yang di anggap normal yang diterima tentang apa itu haiwan kesayangan yang akan dihuraikan. Dan yang lagi satu isu, kesemua pemilik haiwan kesayangan gembira kerana mereka tahu bagaimana haiwan peliharaan mereka berasa dan dapat “berkomunikasi” dengan mereka. Sesetengah pakar subjek ini sifatkannya sebagai psikologi haiwan.

 

Haiwan peliharaan adalah haiwan yang biasanya dipelihara terutamanya untuk persahabatan atau perlindungan seseorang. Dan ia sangat berbeza dengan haiwan kerja seperti penggembalaan domba atau binatang sukan yang digunakan untuk memburu. Haiwan peliharaan seperti anjing biasanya hidup bersama pemilik di rumah dengan, sedangkan haiwan kerja disimpan di luar rumah biasanya di gedung ladang untuk melindungi stok ladang atau bersama dengan kumpulan ternakan.

 

Terdapat banyak jenis haiwan, reptilia, amfibia dan sebagainya, yang disimpan sebagai haiwan kesayangan oleh manusia. Malah kucing besar seperti harimau, harimau bintang, harimau kumbang atau singa telah disimpan sebagai haiwan kesayangan. Ini biasanya dipanggil sebagai haiwan peliharaan eksotik tetapi kita kena ingat bahawa binatang ini tidak benar-benar dijinakkan dan mereka mempunyai naluri binatang liar dan berbahaya kepada manusia. Biasanya memerlihara haiwan kesayangan eksotik ini memerlukan lesen yang dikawal oleh pihak berkuasa.

 

Namun yang paling biasa ialah kucing dan anjing kerana mereka adalah yang paling menawan kepada manusia. Kedua-duanya telah dibiakkan sejak zaman kuno dengan buktinya pada dokumen, artifak dan lukisan yang menandakan hubungan itu. Dan sejarah dari dulu telah menunjukkan kedekatannya dengan manusia sama ada dari segi persahabatan atau bantuan.

 

Adalah penting untuk mengetahui bahawa anda perlu memahami keperluan haiwan kesayanga anda. Anda kena tahu apa yang haiwan kesayangan “berkata” serta berkomunikasi dengan anda. Cari jalan menyesuaikan diri dengan mod haiwan kesayangan atau cara komunikasi untuk memahami apa yang mereka sampaikan kepada anda. Anda tidak boleh mengharapkan haiwan kesayangan anda benar-benar menyesuaikan diri dengan cara komunikasi manusia. Itulah sebabnya manusia mempunyai kecerdasan yang tinggi dan lebih “berbakat” untuk menyesuaikan diri dengan situasi dan watak.

 

Oleh itu, pemilik adalah bertanggungjawab untuk mempelajari tanda dan isyarat anjing anda bila ia mempamerkan supaya anda dapat bertindak dengan sewajarnya. Cara ini dapat mewujudkan persekitaran yang konduksif dan benar-benar mengadakan hubungan yang rapat dengan “ahli keluarga” yang dilanjutkan anda ia itu anjing.

 

Haiwan adalah sebagai manusia, kesihatan dan kesejahteraan mereka memerlukan perhatian. Mereka akan jatuh sakit dan mengalami penyakit gangguan jika kita tidak memahami keperluan mereka. Oleh itu, pemahaman yang cukup tentang psikologi haiwan dan fisiologi dapat membantu menjaga haiwan kesayangan kita. Dengan berbuat demikian, kami akan sentiasa mencari cara lain untuk menambah keperluan pemakanan mereka seperti vitamin, selain makanan haiwan yang diproses yang kami sediakan setiap hari.

 

Semakin ramai orang menganggap haiwan kesayangan mereka dengan rasa kasih sayang dan akan mendapat bekalan seperti katil tidur atau beg, pakaian & kasut, kolar & kalung anjing, dandanan bekalan, ubat kutu sikat, rumah haiwan peliharaan dan lain lain yang meraka mampu. Anda boleh mencari senarai penuh aksesori untuk haiwan kesayangan anda yang anda tidak boleh bayangkan wujud semasa anda melayari internet. Ini telah menjadi perkembangan dinamik di dunia haiwan kesayangan kita yang dicipta oleh manusia.