Cara Untuk Menjaga Haiwan Kesayangan Anda

Walaupun anda tidak berada di rumah, bagaimana anda pastikan haiwan peliharaan anda tidak jadi bosan. Pekara ini mesti dipertimbangkan oleh seseorang pemilik hawan peliharaan terutama haiwan kesayayngan. Pertua yang dikemukakan di sini amat sesuai untuk mereka yang bekerja. Semasa anda tidak berada di rumah, beri sesuatu barangan yang haiwan kesayangan sering suka bermain dengan anda. Ini dapat mengelakkannya daripada masalah kerana bila haiwan kesayangan anda itu bosan, ia akan menjadi kreatif dan mula dengan idea yang kurang memusakan. Terutama apabila anda mempunyai anjing atau kucing aktif, cuba beri mereka mainan haiwan interaktif yang direka untuk menawan perhatian haiwan kesayangan anda dan menjadikannya sibuk.

 

Mainan ini boleh didapati dengan mudah di kedai-kedai bekalan haiwan peliharaan kerana pengeluar mainan haiwan lebih sedar tentang keperluan pemilik haiwan peliharaan. Sentiasa cuba menggunakan beberapa mainan dengan memutarnya setiap kali anda tidak berada di rumah supaya haiwan kesayangan anda mempunyai rasa baru setiap kali anda memberi kepada mereka. Cuba elakkan dari pengulangan yang membosankan.

 

Anjing atau kucing yang cenderung terlibat dalam aktiviti “merosakkan”, terutamanya pada perabot, perlu mengelakkan dan dihapuskan. Anda perlu meletakkan haiwan kesayangan anda di dalam sebuah penutup yang cukup besar untuk ia bergerak dengan selesa. Sekiranya pemilik tidak berada di rumah dalam tempoh masa panjang seperti seseorang yang bekerja dari pukul 8 pagi hingga 5 petang, anda perlu memahami bahawa anjing anda perlu membuang air kecil dan besar. Oleh itu, anda perlu mempertimbangkan kawasan untuk digunakan sebagai tandasnya. Biasanya barang untuk tujuan ini boleh dibeli dengan mudah dari kedai bekalan haiwan kesayangan.

 

Ingat bahawa anjing atau kucing peliharaan anda mesti mempunyai bekalan makanan dan air yang mencukupi. Penempatan secara logik adalah penting supaya ia dapat berventilasi dan suhu yang sesuai. Sebaiknya jangan biarkan kucing atau anjing peliharaan anda bersendiri selama lebih daripada 24 jam. Terutama anjing, mereka akan kesepian, jadi jangan sekali-kali mengabaikan haiwan kesayangan anda.

 

Bagaimana penjagaan anjing jika ianya dipelihara di luar rumah. Jika anda memelihara anjing peliharaan anda di luar rumah, anda perlu menyediakannya dengan tempat perlindungan yang baik. Di sesetengah kawasan, cuaca boleh berubah secara drastik dan ia benar-benar berbahaya dan boleh membahayakan nyawa anjing peliharaan anda. Oleh itu, apabila perlunya memelihara haiwan kesayangan di luar, kita perlu mempertimbangkan banyak faktor-factor. Keadaan di luar rumah tidak seperti di dalam rumah yang kita tinggal sebab dalam rumah, persekitaran suhu terkawal dan perlindungan dari cuaca.

 

Perlu mengambil kira bahagian negara mana yang kita duduk. Adakah ia mempunyai empat musim? Adakah suhu panas panas di siang hari dan terjun terus ke kesejukan pada waktu malam? Kita mesti ambil kira juga lain-lain faktor persekitaran yang keras yang perlu kita perhatikan.

 

Sesetengah cadangan logik adalah untuk memastikan bahawa perlindungan atau tempat tinggal haiwan kesayangan kita adalah tinggi dan di atas tanah kerana anda mengelakkan haiwan kesayangan anda menjadi basah jika hujan atau yang lagi teruk kalau dalam kawasan rawan banjir. Selanjutnya suhu rumah anjing lebih mudah dikawal apabila ia tidak “disambungkan” ke tanah.

 

Rumah anjing sepatutnya dapat menahan angin, hujan dan persekitaran yang keras di sekelilingnya. Tempat perlindungan harus cukup besar untuk bergerak seperti dapat duduk dan berbaring dengan selesa. Ia harus berventilasi dengan baik tetapi tidak meluas untuk membenarkan draf angin terutamanya semasa malam sejuk. Negara-negara yang mempunyai empat musim, tempat perlindungan mesti dibina untuk menampung musim berputar dengan persekitaran suhu terkawal.

 

Apapun alasannya, jika anda memiliki anjing peliharaan, anda mempunyai komitmen untuk kesihatan dan keselesaannya. Tiada tempat yang lebih baik atau sesuai untuk haiwan kesayangan anda kecuali tingal bersama anda di dalam rumah.