Beberapa Pertua Latihan Tandas Untuk Anak Anjing

Mengajar anak anjing melakukan aktiviti tnadas di luar secepat mungkin adalah penting. Sekiranya perlu, dan terutama pada minggu pertama atau kedua, dia boleh diajak dan dijalankan, tetapi lebih baik jika anda boleh mendapatkan perhatiannya. Gunakan apa-apa cara yang yang menyenangkan bagi anda. Nada suara anda dan tindakan anda, walaupun bantuan mainan berguna boleh mengalihkan pemikirannya dari keperluan tandasnya untuk sementara waktu bagi membolehkan anda menyuruhnya mengikuti anda keluar.

 

Apabila anda mendapatkannya di luar dan di kawasan yang mengandungi terbau dari aktiviti tandas sebelum ini, anda harus menggabungkan ke latar belakang dan pemandangan. Jika anda telah menggunakan mainan sebagai dorongan untuk keluar, biarkan dia bermain dengannya, tetapi jangan bermain dengannya. Mainan itu adalah ganjarannya untuk keluar tetapi jika anda tidak berbuat apa-apa, dia akan segera bosan dengan keadaan dan mengalih perhatiannya kepada keperluan yang lebih mendesak.

 

Anda hanya perlu bercakap apabila anak anjing sedang membuang air untuk memberitahunya secara senyap-senyap bahawa dia pandai atau anak anjing yang bersih. Biarkan dia tahu anda gembira dan kemudian beri perhatian kepadanya jika anda mahu.

 

Anda mungkin mempunyai pemikiran untuk meninggalkan anjing anda di luar sendiri untuk melegakan dirinya. Mungkin hari berhujan atau mungkin terdapat program yang baik di televisyen. Godaan untuk meninggalkan anak anjing ke peranti sendiri menjadi dorongan, tetapi apakah kesan yang akan diberikan kepada anak anjing anda? Kemungkinan besar dia mahu masuk dan fikirannya akan sibuk dengan pemikiran ini dan bukannya membuang air yang anda harapkan. Anda tidak akan tahu jika dia telah melakukan aktiviti tandas yang anda harapkan dan membiarkan dia masuk. Lalu anak anjing melakukan aktiviti tandasnya di lantai dapur. Jika dia telah melakukan tandasnya semasa anda berada di dalam rumah, anda telah terlepas peluang untuk memujinya pada waktu yang tepat dan dengan demikian kehilangan peluang latihan.

 

Kesilapan semalaman adalah perkara lain. Di sini kesabaran, pemahaman dan perancangan adalah pertimbangan utama. Bayi juga tidak boleh lalu sepanjang malam tanpa lampin basah; walaupun apabila mereka menjadi kanak-kanak dan telah tandas terlatih di siang hari, lampin masih diperlukan pada waktu malam. Faktor ini perlu diberi pertimbangan apabila anak anjing mempunyai kecuian tandas pada waktu malam dan mengecewakan anda.

 

Faktor-faktor yang akan membantu atau menghalang kebersihan semalaman termasuklah kepuasan, keletihan, pemakanan, pengambilan cecair dan jangka masa. Kepuasan datang dengan anak anjing yang santai dan senang tidur di malam hari. Keletihan boleh berkait dengan kepuasan, tetapi anak anjing yang tidur sepanjang petang jika dibiarkan masuk ke taman untuk melakukan aktiviti tandas dan kemudian diletakkan di tempat tidur. Anak anjing kemungkinan besar akan terjaga dan tidak sedikit pun letih mungkin tidak tidur nyenyak.

 

Masa makan terakhir anak anjing dan jumlah pengambilan cecair juga akan menjejaskan keseronokan atau kekecewaan anda pada waktu pagi. Dengan ini, nasihat daripada doktor haiwan anda mengenai apa yang sesuai dengan anjing anda adalah lebih selamat daripada sebarang komen umum yang bermaksud baik. Jangka masa juga sangat penting, terutamanya apabila sesetengah pemilik anak anjing mengharapkan dapat mengambil masa yang lama santai di hujung minggu.

 

Pergerakan pertama di rumah pada waktu pagi dapat membangkitkan anak anjing dan menggalakkannya untuk melakukan activiti tandas sebelum anda membawa dia keluar. Sebaik sahaja anda bangun dari katil, pergi terus ke tempat tidur anak anjing untuk membiarkannya keluar dapat mengelakkan kekecewaan. Kebisingan dan getaran seseorang yang berjalan melintasi dewan ke tandas atau mengepam tandas mungkin mencukupi untuk membangkitkan dan mengaktifkan anak anjing.

 

Apa-apa kesilapan aktiviti tandas, siang atau malam, harus dibersihkan dengan disinfektan yang kuat untuk meminimumkan sebarang bau sisa dan mengurangkan kemungkinan kawasan itu diulangi menjadi tempat tandas. Ini adalah dedikasi anda sendiri untuk mencipta kejayaan dan bukan kesalahan anak anjing apabila berlaku kekecewaan.