Memahami Masalah Tingkah Laku Anjing

Masalah tingkah laku anjing adalah masalah kita dan mengubah corak tingkah laku  anjing untuk memenuhi keperluan kita memerlukan keupayaan untuk menganalisis situasi dengan cara yang akan menonjolkan penyebab yang mungkin. Antara soalan yang perlu dipertimbangkan ialah:

Adakah pola tingkah laku yang wujud dalam baka anjing itu?
Adakah masalah ini jelas melalui ketegangan tertentu dalam baka itu?
Adakah persekitaran sekarang menjadi punca masalah?
Adakah persekitaran bahagian awal hidupnya menyebabkan masalah itu?
Adakah anda atau ahli keluarga bertanggungjawab secara langsung terhadap tindakan anjing yang tidak diingini?
Adakah corak tingkah laku yang disebabkan oleh kombinasi di atas?

 

Ia kadang kala sukar untuk menganalisis punca sebenar masalah dan sering kali fakta-fakta yang tepat tidak dapat dipastikan kerana pelbagai sebab. Sejarah anjing sebelumnya mungkin tidak diketahui, masalah itu mungkin tidak difahami sepenuhnya atau pemiliknya mungkin tidak ingin mendedahkan sikap atau tindakan terhadap anjingnya sebelum ini.

 

Ini adalah faktor yang mempengaruhi keupayaan mana-mana pakar tingkah laku yang cuba menyelesaikan masalah. Mereka juga akan memberi kesan yang begitu efektif kepada pembaca yang cuba menghargai sebab-sebab contoh tertentu tingkah laku anjing. Begitu dengan keadaan yang tidak menentu atau tidak diketahui situasi yang anjing ini telah melalui, ia sentiasa sukar untuk mengezum masuk pada isu ini.Di sini adalah yang mana kita selalu mendengar tentang kesabaran dan keperluan untuk menjadi sabar ketika berhadapan dengan kerumitan untuk menangani isu-isu berlanjutan.

 

Walau bagaimanapun, psikologi anjing adalah serupa dengan rawatan perubatan anjing. Penyebab masalah ini mungkin tidak perlu difahami untuk mencari penawarnya. Punca beberapa penyakit kulit pada anjing yang tidak diketahui oleh doktor haiwan mengamalkan, sebagai contoh, ia boleh menjadi salah satu daripada pelbagai sebab tetapi dia mempunyai ubat untuk penyakit ini. Malangnya, gangguan itu mungkin kembali pada masa akan datang kerana asalnya tidak difahami dan dicegah.

 

Salah satu contoh adalah seekor anjing muda yang telah mengalami gastroenteritis haemorrhagic; tuannya hampir kehilangannya tetapi kepakaran dan dedikasi veterinar menyelamatkan nyawanya. Doktor haiwan tidak tahu penyebab sebenar penyakit dalam hal ini, tetapi dia menyembuhkan anjing itu. Ia adalah sama dengan beberapa masalah tingkah laku: ubat-ubatan sering dijumpai dan digunakan tanpa pengetahuan tentang sebab. Walau bagaimanapun, pengamal doktor haiwan dan anjing mempunyai peluang yang lebih baik untuk memohon atau mengesyorkan tindakan pemulihan yang memuaskan jika mereka dapat menganalisis sumber masalah tersebut.

 

Pada sesetengah kes, masalah itu boleh menjadi terlalu mendalam untuk mendapatkan penawar. Anjing yang melalui truama psikologi dan  keadaan perubatan yang terlalu lama atau telah lama berterusan dan menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diubah mungkin melebihi skop kepakaran veterinar. Perkara yang sama boleh berlaku dan akan menjejaskan kepulihan masalah tingkah laku.

 

Anjing dengan masalah tingkah laku yang mendalam mungkin memerlukan penyesuaian intensif oleh seorang pakar. Dan dengan perubahan persekitaran kekal untuk mewujudkan keadaan yang terkawal. Pakar yang sesuai mungkin tidak tersedia, kos mungkin terlalu tinggi atau punca masalah yang berkenaan persekitaran yang tidak sesuai. Jika mana-mana situasi ini tidak dapat dipertimbangkan dengan memuaskan, anjing itu mungkin mengalami penamatan awal hidupnya. Sungguh sayang sekali bahawa kehidupan mana mana anjing harus sampai kesimpulan ini kerana kekurangan manusia, tetapi ada kalanya alternatif yang sesuai tidak tersedia.