Latihan Kepatuhan, Asas Penting Untuk Anjing Anda

Kini terdapat ramai pemilik yang terlalu sibuk dalam “dunia” sendiri sama ada ia sedang membina kerjaya atau keluarga. Sama ada mereka lupa bahawa anjing memerlukan latihan asas atau panduan untuk memahami atau mematuhi arahan pemiliknya. Memiliki haiwan peliharaan terutamanya anjing perlu memahami bahawa ia juga berkembang seperti seorang kanak-kanak dan ini adalah masa yang kami membimbing dan melatih mereka supaya mereka boleh hidup selaras dengan masyarakat terutama pemilik dan keluarganya tanpa membangkitkan masalah yang tidak di ingini.

 

Mempunyai pengetahuan dan pemahaman tentang keperluan “rakan terbaik manusia” adalah beberapa keperluan asas untuk pemilik anjing. Setiap anjing mesti memenuhi keperluan masyarakat manusia terhadap persekitaran itu untuk dapat menghargai setiap persahabatan, kepada anjing dan pemiliknya.

 

Anjing mempunyai pelbagai fungsi dan tugas, namun keperluan asasnya adalah untuk memiliki latihan yang secukupnya dan tidak akan menimbulkan masalah yang tidak diharapkan oleh pemiliknya, sama ada di dalam rumah atau di luar. Untuk mencapai keadaaan ini, anjing mesti memahami arahan ketaatan asas pemilik.

 

Kami tidak menyokong latihan anjing dengan cara keganasan atau kekerasan seperti disebat sehingga ia menyerah kepada perintah pemiliknya. Selain daripada kekejaman terhadap amalan sedemikian, ia tidak akan mencapai tujuannya kerana ia hanya akan menakut-nakutkan anjing itu kepada penyerahan dan bukan ketaatan. Objektif kami dalam melatih anjing adalah untuk memberi anjing itu bertindak balas kepada arahan kami dengan cara yang menyenangkan.

 

Latihan kepatuhan asas harus dilakukan dengan cara yang merupakan pertemuan yang menggembirakan bagi anjing dan pemiliknya. Anjing berasa gembira apabila diberikan ganjaran. Jadi melayan dengan makanan adalah salah satu cara untuk memberi ganjaran kepada anjing. Menepuk anjing pelahan-lahan dengan tangan juga merupakan ganjaraan atau pujian yang kondusif kepada anjing. Namun kami harus memberitahu kepada anjing yang apa kami mahu anjing itu melakukan atau memberi respons kepada arahan tertentu.

 

Adalah amat penting bahawa apabila kami menggunakan arahan atau perintah, kami mahu anjing itu patuh. Kami juga perlu memberi arahan atau perintah dengan jelas dan tepat. Kami tidak mahu mengelirukan anjing kerana ia tidak bermanfaat kepada anjing atau pemiliknya. Arahan mengelirukan hanya akan meletihkan anjing semasa latihan dan menggagalkan pemilik dalam latihan anjing. Panduan terbaik adalah menggunakan arahan dengan satu perkataan dan bukannya arahan dengan dua atau tiga perkataan.

 

Apabila melatih anjing, kami harus memahami bagaimana anjing berfikir. Anjing bertindak balas terhadap kejadian pada masa itu dan bukan sesuatu yang berlaku katakan lima minit sebelum itu. Kami sering mendengar aduan daripada pemilik anjing bahawa apabila mereka membiarkan anjing mereka keluar, anjing terus melarikan diri ketika mereka memanggil haiwan kesayangan mereka pulang ke rumah, hanya apabila anjing mereka merayau dengan puas sambil pulang ke rumah. Lalu apa mereka lakukan adalah menegur anjing mereka, menampar atau memukulnya, dengan serta-merta apabila anjing mereka pulang ke rumah. Pemilik berasa kecewa kerana gagal mengajar atau melatih anjing mereka. Aduan mereka adalah begitu umum dan biasa untuk pemilik yang kurang arif. Tindakan ini adalah tidak produktif kerana anjing akan mengaitkan kepulangan ke rumah dengan pukulan oleh pemilik (ingat, anjing bertindak balas kepada tindakan segera). Ini akan membuatkan anjing takut pulang ke rumah kerana teguran pemilik yang salah atau agak mengelirukan dan menjadikan keadaan merosot. Apa yang anjing belajar di sini ialah apabila ia pulang ke rumah, ia akan di pukul.

 

Kami perlu memahami bahawa anjing berfikir secara logik dan bertindak balas dengan segera, terutama tindakan, dan bukannya alasan. Jadi sekarang kami tahu bahawa apabila kami melatih atau mengarahkan seekor anjing, kami harus tahu bagaimana anjing itu berfikir kerana ia tidak seperti kami, manusia. Apabila anda memahami peraturan ini, anda akan mendapati bahawa latihan anjing anda akan berjalan dengan lancar.