Jangka Hayat Seekor Arnab: Berapa Lama Arnab Boleh Hidup

Arnab merupakan haiwan kesayangan yang sangat popular dimiliki oleh pencinta haiwan, dan jangka hayat mereka telah diperpanjang dengan sebahagiannya disebabkan kualiti penjagaan yang mereka terima dari pemilik mereka. Kita tahu bahawa terdapat banyak perkara yang boleh menjejaskan jangka hayat seekor binatang, dan arnab pun tidak terkecuali.

 

Sejarah Arnab. Arnab merupakan haiwan peliharaan yang tidak sama dengan arnab kottontail liar. Oryctolagus cuniculus adalah nama Latin untuk spesies arnab itu, manakala arnab liar adalah Lepus sylvaticus. Ini bermakna arnab haiwan kesayangan anda adalah spesis yang beza daripada  arnab liar walaupun mereka adalah saudara jauh dari keluarga yang sama. Selama bertahun-tahun, arnab telah dijadikan sebagai makanan dan bulu, tetapi sejak abad ke-19 mereka telah mula dijaga dan dipelihara sebagai haiwan kesayangan.

 

Pada akhir abad ke-20, arnab mula menjadi haiwan peliharaan yang biasa dimiliki dan mereka telah berkembang popular sampai hari ini. Oleh sebab lebih ramai orang mula menemui keunikan peribadi arnab, kualiti penjagaan yang manusia berikan kepada arnab bertambah lebih baik, oleh itu telah membantu memanjangkan umur arnab sekarang.

 

Jangka hayat dan nutrien arnab. Seperti mana-mana haiwan yang lain, arnab perlukan makanan tertentu yang berkhasiat. Dan makanan-makanan ini akan mempengaruhi jangka hayat mereka secara langsung dan tidak langsung.

 

Pemakanan yang berkait rapat dengan vitamin, mineral, kandungan serat dan bahan-bahan lain yang sesuai dalam dietnya. Diet khas untuk arnab, rumput kering, dan sayur-sayuran perlu termasuk dalam diet seekor arnab. Sesetengah ganjaran makanan atau buah-buahan boleh diberi dengan bersesuaian. Jangan sesekali menyuap makanan ini dengan banyak kerana ini akan memberi kesan yang sebaliknya terhadap kesihatan arnab anda. Sesetengah orang hanya akan memberi pelet untuk arnab mereka, tetapi pelet biasanya cuma berikan sedikit nutrien yang diperlu dan ada yang campurkan makanan dalam pelet yang tidak patut ada dalam pemakanan arnab seperti kacang, benih bunga matahari dan sebagainya. Ini juga akan menyebabkan kekurangan vitaman dan mineral.

 

Gaya hidup dan jangka hayat arnab. Arnab memerlukan banyak ruang untuk bersenam, tetapi malangnya ramai yang menganggap mereka akan gembira berada dalam sangkar sepanjang hidup. Stres yang banyak seperti dikacau anjing dan kucing, dipegang dengan tiba-tiba, juga boleh menyebabkan arnab terkejut dan mati. Oleh itu, ia juga amat penting untuk menyediakan rumah yang tenang untuk arnab anda. Arnab, walaupun dapat hidup di dalam atau luar rumah, tetapi konklusi yang sama adalah mereka memerlukan kawasan yang luas, mainan, benda untuk mengunyah, dan terutamanya bilik tidur yang mereka boleh jadikan sarang mereka sendiri.

 

Kesihatan arnab dan jangka hayatnya. Selain daripada makanan yang anda beri, banyak perkara memainkan peranan penting dalam kesihatan arnab anda. Arnab senang dijangkit penyakit atau parasit, dan jika tidak dirawat dengan segera, kesihatan yang terjejas juga akan memendekkan jangka hayat arnab anda. Amalkan kebersihan dengan mencuci tangan sebelum dan selepas pegang arnab kesayangan anda supaya tidak dijangkit kotoran. Sentiasa bersihan sangkar dan kerap menjalankan pemeriksaan kesihatan dengan veterinar juga akan membantu mengesan sebarang masalah yang mungkin wujud. Pemandulan arnab anda juga boleh membantu memanjangkan jangka hayatnya. Ini kerana arnab betina lebih terdedah kepada kanser mamalia dan kanser rahim manakala arnab jantan pula kanser testis. Dengan menjalani pemandulan arnab, anda akan secara drastik menyingkirkan kemungkinan arnab anda mendapat kanser dan seterusnya dapat meningkatkan jangka hayat mereka.

 

Jenis arnab dan jangka hayat arnab. Walaupun jangka hayat purata arnab adalah 8 hingga 12 tahun, tetapi terdapat jenis arnab yang lain yang diketahui boleh hidup lebih lama daripada yang lain. Sama seperti anjing, baka yang kecil atau arnab kerdil akan hidup lebih lama berbanding jenis haiwan yang bersaiz besar. Arnab kerdil, Mini Lops biasanya akan ada jangkaan hayat dua digit, manakala saiz besar seperti gergasi Flemish, tidak akan.