Dandanan Sendiri Yang Dibuat Oleh Kucing

Mudahlah untuk kita mempelihatkan bagaimana kucing memperoleh reputasi mereka untuk kebersihan kerana mereka menghabiskan sehingga satu pertiga daripada jam bangun mereka untuk perbuatan ini. Untuk memudahkan ini, lidah berduri kucing anda dapat mencapai hampir sebahagian daripada tubuhnya. Kaki depan dan gigi juga digunakan sebagai alat pembersih.

 

Aktiviti dandanan yang dilakukan adalah lebih daripada sekadar membersihkan bulu saja. Ia juga mengekalkan mantel lembut dan berkilat, menghilangkan rambut dan kulit yang longgar dan layu serta serpihan dan parasit, otot-otot nada, dan merangsang peredaran darah dan pertumbuhan baru.

 

Dandanan juga mempunyai fungsi pemakanan. Ia menyediakan vitamin D, yang dihasilkan pada bulu oleh cahaya matahari, dan dalam cuaca panas, air liur menjilat ke bulu melakukan fungsi yang sama seperti peluh, mengawal suhu badan dengan penyejatan. Ini menjelaskan mengapa kucing mendandan lebih dalam cuaca panas dan selepas tempoh bermain, memburu, atau aktiviti lain. Kucing juga mendandan apabila mereka menjadi cemas kerana ia membantu mereka meredakan ketegangan dan menenangkan mereka.

 

Kucing sekali-kala mendandan satu sama lain dan ini adalah merupakan cara yang bermanfaat untuk membersihkan tempat-tempat yang tidak boleh diakses sendiri seperti di belakang telinga. Dandan bersama juga merupakan tanda hubungan rapat antara kucing yang berkongsi wilayah atau dominion yang sama. Ibu kucing adalah guru yang amat istimewa dan baik. Dan dandanan adalah salah satu aktiviti pertama yang anak kucing belajar. Ikatan antara ibu dan anak kucing diperkuatkan semasa sesi dandanan dan nampaknya memberi keseronokan bersama.

 

Dandanan antara satu sama lain juga merupakan kelakuan biasa untuk kucing yang bersifat sihat. Ia dilanjutkan dari masa ketika ibu kucing membersih dan mendandan anak kucing, menguatkan ikatannya dengan mereka dan menunjukkan kepada mereka bagaimana mereka dapat menjilat antara satu sama lain, terutama di kawasan yang sukar dijangkau seperti di belakang telinga.

 

Kucing amat cerewet tentang dandanan dan akan menghabiskan masa yang panjang, tempoh santai dengan membersihkan kot mereka setiap hari. Menggunakan leher dan bahu mereka yang amat fleksibel, mereka boleh mencapai hampir setiap bahagian badan mereka dengan lidah dan gigi. Itulah kelebihan badan yang fleksibel.

 

Walaupun dandanan adalah aktiviti yang sihat, sesetengah kucing mengamalkan dandanan yang berlebihan, menyebabkan masalah seperti keradangan kulit, kehilangan rambut, atau perkembangan bola-bulu. Bulu akan ditelan semasa dandanan oleh kucing, tetapi terlalu banyak dandanan menyebabkan lendir dalam badan kucing dan akan rumpun bulu bersama-sama. Ini boleh menyebabkan massa yang menghalang usus dan mengganggu fungsi pencernaan. Kebanyakan kucing muntah jisim bulu gelap secara automatik (makan rumput dapat membantu). Sekiranya kucing anda tidak muntah dengan sedemikian, anda perlu membeli ubat bola-bulu atau memberikan minyak mineral kepada kucing untuk melembutkan bulu dan membolehkannya keluar secara membuang air besar.

 

Pada sudut yang ekstrem dan melampau, ada juga beberapa kucing yang memperlihatkan kurang minat dalam pembersihan. Sekiranya kucing anda tidak berminat, walaupun selepas bersentuhan dengan habuk, kotoran, atau tumbuhan, cuba sapu sedikit mentega pada bulunya. Kalau perbuatan ini pun tidak menghasilkan atau menjadi, anda perlu melakukan dandanan lebihan daripada bahagian tugas anda. Ini bermakna anda perlu menghabiskan lebih banyak masa untuk membersihkan kucing anda. Ia adalah sebahagian daripada tanggungjawab pemilik kucing dan adalah penting untuk kita menjaga kesejahteraan haiwan kesayangan kita.