Kenapa Anjing Makan Rumput?

Sentiasa pemilik anjing cenderung bertanya soalan ini mengapa anjing mereka makan rumput. Memakan rumput bukan merupakan salah satu diet mereka. Dan anjing dikenali sebagai karnivora semulajadi. Walau bagaimanapun, mereka juga merupakan haiwan yang amat mudah menyesuaikan diri kerana dietnya adalah omnivor bila hidup bersama dengan manusia. Jadi mengapa mereka melakukan perkara ini, iaitu memakan rumput.

 

Tiada terdapat satu jawapan yang dipersetujui oleh kesemua pemilik haiwan kesayangan. Walau bagaimanapun ramai mengatakan bahawa ia adalah naluri kesinambungan haiwan yang masih diwarisi. Sama seperti binatang liar di dalam hutan, bagaimana mereka tahu tumbuhan yang membantu mereka apabila sakit perut atau seperti seekor gajah yang dapat mencari tanah atau deposit garam. Inilah soalan yang selalu di tanya-tanya. Dan selalunya tiada satu jawapan yang di setujui dengan sebulat suara. Mari kita menguji dengan lebih mendalam mengenai perkara yang menarik dan kontroversi ini.

 

Seperti yang dikatakan sebelum ini bahawa anjing adalah karnivor dan bukannya herbivora, maka mengapa mereka makan rumput. Anjing tidak mempunyai keupayaan untuk mencerna rumput seperti seekor lembu atau kambing kerana mereka tidak mempunyai enzim pencernaan untuk memecahkan serat. Jadi ia tidak bermakna atau tidak masuk akal sama sekali bahawa ia memberikan anjing apa-apa nilai pemakanan. Sesetengah pemilik anjing mungkin mempunyai idea bahawa ia lapar sebab itulah anjing makan rumput. Ini mungkin kata lucu tetapi jika anda seorang pemilik anjing, anda juga akan merasa risau. Ada juga yang mengatakan bahawa ia adalah kerana kebosanan dan ada juga yang mengatakan bahawa anjing mereka sedang berlaku nakal. Pendapat baru-baru ini dari beberapa orang baru atau novis mensifatkan kelakuan ini adalah gangguan kompulsif keterlaluan. Ini bukan perkara lucu kerana penyelidikan yang mendalam telah dilakukan untuk menunjukkan bahawa teori ini sah.

 

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kira-kira 80% daripada anjing melakukan perkara ini. Sesetengah pemerhatian nampaknya memberi idea bahawa ia adalah sejenis proses pembersihan yang dilakukan oleh anjing pada tempoh tertentu perkembangannya. Ia menunjukkan bahawa selepas beberapa ketika proses memakan rumput, mereka memuntahkannya. Nampaknya proses ini sebagai membersihkan perut mereka dari beberapa jenis bahan yang tidak diingini. Ini termasuk cacing usus dalam sistem pencernaan.

 

Satu lagi pendapat dari beberapa pecinta anjing yang berpengalaman dan bersemangat adalah bahawa sesetengah anjing mempunyai keadaan keradangan di dalam perut yang menunjukkan refluks gastrik. Alasan yang dikemukakan ialah apabila mereka ada di luar, mereka tidak teragak-agak mengunyah rumput untuk memenuhi keinginan. Itulah sebabnya nasihat kumpulan penggemar ini memberitahu agar anda mematuhi anjing anda sebelum anda membiarkannya keluar. Jika ia nampak resah dan gelisah dengan berulang gerakan menelan dengan leher yang memanjang sebelum anda membiarkan ia keluar “makan rumput”, maka anda perlu membuat temujanji dengan doktor haiwan anda. Masalah gastrik adalah satu perkara yang boleh dirawat sama ada dengan ubat konvensional atau perubatan homeopati.

 

Satu perkara yang perlu diingatkan walaupun makan rumput tidak berbahaya tetapi rumput yang dimakan oleh anjing anda mungkin telah disembur dengan racun serangga. Oleh itu, berhati-hatilah dan jangan menggalakkan anjing anda makan rumput kerana anjing jiran anda melakukannya. Dan juga sedar bahawa sesetengah tumbuh-tumbuhan adalah jenis yang toksik dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang mungkin tidak dapat dilihat dengan serta-merta tetapi nyata di peringkat akhir kehidupan anjing anda.