Maksud Diet Anjing Yang Kita Selalu Dengar

Apabila kami bincang mengenai diet, ramai orang mempunyai salah faham bahawa perkataan “diet” bermaksud rejimen yang tidak menyenangkan atau untuk mengehadkan pengambilan kelas makanan tertentu seperti dalam pelangsingan. Persepsi ini adalah “jejak” pada kami sebagai iklan makanan kalori yang rendah, kurangan gula dan lain-lain. Diet adalah penggunaan jenis makanan tertentu yang haiwan atau manusia lazimnya makan dan untuk kesejahteraan. Ia juga merupakan penggunaan pengambilan makanan dan menyuburkan badan.

 

Bagi makanan haiwan kesayangan, anda akan sentiasa melihat pelabelan AAFCO yang bermaksud Persatuan Kawalan Rasmi Makanan Haiwan Amerika (Association of American Feed Control Official). Pejabat ini mengawal pelabelan setiap makanan haiwan kesayangan agar sesuai dengan keperluan. Arahan makan menentukan jumlah makanan yang disyorkan berdasarkan berat badan binatang itu. Ini digunakan sebagai panduan asas, tetapi keperluan pemakanan berbeza dari kategori baka anjing kepada satu lagi jenis baka anjing kerana tahap metabolisme dan aktiviti mereka tidak sama. Oleh itu adalah dinasihatkan supaya berjumpa dengan pakar atau doktor haiwan anda mengenai perkara ini.

 

Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan pemilik memberi anjing mereka dengan makanan kering sebagai pengambilan harian mereka. Kita perlu memahami bahawa anjing adalah binatang yang makan daging. Namun dengan bertahun-tahun domestikasi, ia telah menyesuaikan diri dengan apa yang kita istilahkan sebagai omnivorous. Ini bermakna mereka makan daging serta makanan tumbuhan sebagai sumber pemakanan mereka. Setelah mengatakan bahawa makanan “mati” (makanan proses) tidak mengandungi banyak nilai pemakanan kerana pemprosesan menghapuskan pemkanan dalam makanan. Itulah sebabnya mengapa anda selalu melihat label menunjukkan peningkatkan vitamin, kalsium dan pelbagai perkara untuk menambah nilai pemakanan kepada makanan.

 

Oleh itu terdapat banyak penggemar anjing beralih kepada makanan mentah semula jadi, daging mentah sebagai makanan kepada anjing mereka. Mereka mengesahkan bahawa anjing mereka lebih sihat kerana pengambilan seperti ini mempunyai nilai nutrisi yang lebih. Seperti yang disebut terdahulu, naluri anjing adalah karnivor. Manusia mempunyai tanggapan bahawa pengambilan daging mentah akan membawa cacing dalam usus kerana daging mentah mungkin mempunyai pencemaran bakteria. Kajian telah menunjukkan bahawa ia tidak berlaku kerana anjing mempunyai sistem penghadaman yang lebih aktif dan lebih berasid untuk mencerna makanan sebaik saja makanan masuk ke dalam perut. Tidak seperti manusia, makanan kekal di dalam perut lebih lama yang bercenderung untuk “mengeram” dan menggalakkan manifestasi bakteria , sekali gus menyebabkan sakit perut atau yang lebih buruk mengakibatkan keracunan makanan.

 

Ini juga berkaitan dengan persepsi bahawa makanan mentah mudah terdedah kepada pencemaran Salmonella dan E.coli. Hujah dari pusat pengajian pemikiran makanan mentah adalah bahawa ia tidak benar. Sekiranya anjing mudah terdedah kepada bakteria ini, anjing-anjing itu telah lama dijangkiti dengannya kerana anda dapat melihat mereka menjilat dubur mereka tanpa kesan negatif kerana najis membawa bakteria E. coli. Ia juga membawa kami kembali kepada perkara yang di sebut di atas iaitu perut anjing lebih berasid dan memusnahkan bakteria sebelum apa-apa kesan buruk boleh berlaku. Walau bagaimanapun masih terdapat peratusan kecil risiko yang terlibat.

 

Keputusan telah menunjukkan bahawa manfaat diet mentah adalah kot dan kulit anjing yang lebih sihat, mengawal berat badan yang lebih berkesan, meningkatkan penghadaman dan najis yang lebih kukuh. Setelah berkata demikian, adalah sentiasa selamat untuk mengambil perkara-perkara dengan sederhana. Memang sentiasa terdapat yang ada pro dan kontra mengenai diet mentah disebabkan oleh sejumlah faktor dan risiko tertentu.