Bagaimana Menghentikan Anjing Anda Dari Mencuri Makanan Dari Meja

Keengganan untuk memberikan titbit, seperti biskut pada masa teh petang atau sekeping daging dari pinggan makan malam anda, apabila seekor anjing meminta dan mengharapkan untuk mendapatkannya, akan menyebabkan kekecewaan pahit. Dan ia akan berterusan mengganggu dengan harapan bahawa anda akhirnya akan tunduk. Ia akan menjadi kes kegigihannya terhadap kamu sehingga salah seorang dari kamu memberikannya.

 

Mulai sekarang, semua makanan mesti dijaga dari jangkauan anjing apabila dia tidak diawasi. Sekiranya perlu, latihan kawalan juga perlu dilakukan. Latihan anjing untuk pergi ke tempat tidurnya dan tinggal di sana apabila diberitahu akan menjadi kelebihan yang hebat. Penggunaan tulang sumsum untuk mengunyah dapat membantu mewujudkan keadaan yang lebih baik.

 

Sama ada anda sedang membuat persediaan makan atau mempunyai hidangan atau snek, meletakkan anjing anda ke dalam tempat tidurnya bagi tempoh itu. Pada mulanya tulang sumsum akan membantu memuaskannya sehingga ini dapat ditemteramkan. Katil anjing anda tidak semestinya berada di bahagian lain rumah. Ia akan menjadi lebih mudah untuk membuat perubahan jika katilnya berada di dalam bilik aktiviti makan anda. Jika anda tidak berhati-hati dan meninggalkan makanan yang boleh diakses oleh anjing anda dan kemudian menangkapnya berbuat demikian, tidak masuk akal untuk membenarkannya meneruskan. Perhatiannya mesti dialihkan dengan memanggil namanya dengan susulan segera “JANGAN”atau ‘NO’. Sebaik sahaja anda mendapat perhatiannya, anda kena memuji dia. Masalahnya harus dirawat dengan cara yang sama seperti anjing yang merosakkan.

 

Bila anda dapati anjing anda telah “belajar korek” tong sampah dapur, anda perlu balas dengan mengarahkan letakan tong sampah dari tempat asal dan meletakkannya di luar jangkauan apabila dia mempunyai kebebasan merayau dapur tanpa pengawasan. Kalau anjing tahu bagaimana membuka pintu peti sejuk untuk membuat demikian, maka letak kerusi di hadapan peti sejuk akan menghalangnya mengatasi perbuatan ini.

 

Sesetengah anjing memerlukan penghalang yang kuat dan belon yang ditiup dapat mencapai matlamat. Belon yang meletup jauh dari anjing anda, tetapi cukup dekat untuk menyemai ketidaksukaan, akan memastikan bahawa anjing itu tidak akan menghampiri belon. Belon yang diikat pada pintu peti sejuk atau almari makanan akan memastikan bahawa anjing itu akan menjauhinya. Walau bagaimanapun, pembetulan ini sememangnya mempunyai kesan sampingan. Semasa musim perayaan, belon di gunakan dalam perayaan dan ia akan menjejaskan bila anjing tersebut berada bersama.

 

Pemulihan sifat ini menyebabkan tekanan atau ketakutan tertentu sementara anjing anda berada berdekatan dengan objek yang ofensif. Tetapi ini tidak menjadi masalah jika jarak antara anjing dan belon berada pada jarak yang selesa.

 

Anjing yang telah menjadi kacau ganggu dengan makanan memerlukan masa untuk menyembuhkan. Seperti yang telah dinyatakan, terdapat tempoh penarikan balik yang akan memberi tekanan kepada anjing. Dia tidak akan memahami perubahan sikap dan anda sebagai pemiliknya akan merasa sukar. Tetapi apabila remedi berkesan, setiap waktu makan anda akan jadi tenteram.

 

Jika anjing anda tidak pernah merasakan makanan yang disediakan untuk manusia, dia tidak mungkin menunjukkan minat kepadanya. Mana-mana tanda-tanda minat anjing biasanya ditolak dengan mengabaikan anjing apabila dia tertarik dengan aroma makanan. Seekor anjing yang diberi latihan asas dan menghargai bahawa dia bukan pemimpin pek tidak akan bercenderung untuk mencuri makanan anda.

 

Makanan harus sentiasa disimpan jauh daripada jangkauan apabila anjing tidak diawasi. Godaan tidak boleh diuji kerana anjing yang terbaik berkelakuan akan tergoda dalam keadaan konduksif.