Peringkat Perkembangan Anak Anjing

Bilakah anjing anda berkembang besar dan ke ambang kematangan anjing dewasa? Peminat anjing biasanya menganggap haiwan sebagai anak anjing sehingga ia berusia 12 bulan, iaitu anjing dewasa. Tetapi ada pengecualian terutamanya anjing besar yang boleh memakan masa sehingga 18 bulan untuk kematangan.

 

Banyak anjing masih belum matang dalam tubuh dan minda sepanjang 24 bulan pertama. Pada dua tahun pertama, umur anjing adalah bersamaan dengan kira-kira sepuluh tahun umur manusia bagi setiap tahun anak anjing. Selepas itu ia adalah kira-kira 5 tahun umur manusia untuk setiap tahun kehidupan anjing. Jangka hayat anjing anda bergantung kepada bakanya. Biasanya baka besar seperti Bull Mastiff dan Great Dane hidup sekitar sepuluh tahun. Tetapi baka kecil seperti Miniature Pinscher atau Chihuahua boleh hidup melebihi 15 tahun.

 

Pada 20 hari pertama kehidupan anak anjing, ia tidak dapat mendengar atau melihat. Oleh itu ibu anjing bertanggungjawab untuk kesemua tugas pembersihan dan pemakanan. Dari minggu ke tiga hingga ke minggu ke tujuh, anak-anak anjing tetap dengan kempulan mereka, belajar bertindak sebagai anjing dan disosialisasikan oleh ibu anjing dan penjaga manusia mereka. Selepas dua belas minggu, anak anak anjing tidak boleh dibiarkan bersama kerana mereka mula membangunkan trend perilaku. Kelakuan mereka mula meningkat dan mulanya tingkah laku yang dominan dan tunduk patuh. Ini tidak digalakkan kerana ia boleh menjadi isu latihan di kemudian hari. Untuk tempoh pembangunan ini, keperluan memisahkan kawasan-kawasan tertentu untuk tidur, bermain, makan dan tempat buang air besar dan kecil dapat membantu dalam pembunuhan.

 

Kira-kira tujuh minggu, anak anjing bahagia memasuki zaman kanak-kanak dan amat sangat ingin tahu lalu ia akan meronda ke sana ke sini. Mulut anak anjing anda membuat siasatan, mengetuk ekornya, berlari merata-rata dan menarik anda untuk bermain dengannya. Ini adalah masa di mana ia bermula menggigit apa sahaja yang boleh dijumpai seperti kasut dan sandal anda. Pastikan anda menyimpan kasut anda dan dapatkan beberapa mainan mengunyah untuk anak anjing. Ini adalah untuk memuaskan gigi “gatalnya”. Anak anjing anda akan berlari kepada anda untuk pelukan dan gembira melihat bahawa keperluannya terutama makanan akan di sediakan. Pada peringkat ini, anda harus membawa anak anjing untuk vaksin pertama.

 

Anak anjing anda sekarang akan mula menunjukkan tanda-tanda kawalan usus. Inilah masa anda memperkenalkan anak anjing anda untuk memisahkan kawasan makan dan kawasan pembuangan. Meletakkan surat khabar sebagai kawasan penyingkiran adalah amalan biasa. Ini akan membantu anak anjing bahawa tempat itulah di mana “tandas “nya.

 

Sosialisasi adalah bahagian penting dalam pembangunan anjing. Anda harus mula mengeksposkan anjing anda kepada semua jenis rangsangan seperti orang asing, kanak-kanak, bunyi bising dan haiwan lain jika kesemua ini berada di rumah anda. Jangan lupa memuji anak anjing anda bila ia bertingkah laku baik. Ini akan menggalakkan ia bertumbuh menjadi anjing yang yakin.

 

Apabila anak anjing anda mencapai usia enam bulan, anda boleh membuat keputusan sama ada anda ingin memandulkan atau meneuterkan anak anjing anda. Sekiranya anda tidak membiaknya, cadangan yang baik adalah untuk memandulkan. Ia mempunyai kelebihan, contohnya anjing betina akan pendarahan dan mengotorkan apabila datangnya musim mengawan. Dengan memandulkannya, anjing betina tidak akan mengalami musim mengawan dan “berdarah”. Dan untuk anjing jantan yang dimandulkan, ia akan menjadi lebih lembut dan penyayang dengan anda, dan tidak mempunyai hormon lelaki iaitu testosteron, yang menggalakkan sifat agresif.