Bagaimana Menjaga Kucing Anda

12Menjaga dan memastikan kucing anda sihat adalah perkara akal biasa dan penternakan yang betul. Di tempatkan di kedudukan utama, kucing perlu dipelihara dengan baik seperti anak kucing harus diberi vaksin secara teratur terhadap penyakit kucing yang paling berbahaya seperti panleukopenia, atau enteritis berjangkit, rhinotracheitis dan calicivirus, yang dipanggil selesema kucing, dan virus leukemia kucing.

 

Semua kucing perlu diberi makan dengan diet yang seimbang dan menerima kursus anthelmintik untuk memastikan bahawa mereka bebas dari parasit dalaman. Parasit luaran seperti kutu perlu dikawal oleh penggunaan serbuk perosak atau semburan jika perlu. Atau gunaan dos dengan produk yang direka untuk mengurangkan kitaran pembiakan kutu. Dulang tandas kucing mesti dikekalkan dalam keadaan bersih sepanjang masa, sebagaimana juga dengan mangkuk makan dan air. Memandangkan penjagaan sedemikian, dan kasih sayang yang dicurahkan serta tumpuan, kucing akan sentiasa berada dalam keadaan baik.

 

Masalah mencari jenis jerami dan bekas sampah buangan yang sesuai dengan kucing anda sering merupakan kes percubaan dan kesilapan. Contoh barang-barang tersebut adalah bekas gaya kotak, sudu untuk mengaut keluar najis, dulang najis asas dan beg bahan najis. Buang sampah yang kotor secepat mungkin kerana kucing enggan menggunakan dulang yang kotor. Sentiasa memakai sarung tangan untuk tugas ini.

 

Dandanan adalah bahagian penting dalam menjaga kucing anda. Dandanan adalah lebih daripada sekadar membersihkan bulu. Ia juga mengekalkan mantel lembut dan berkilat, menghapuskan rambut dan kulit yang longgar dan mati serta serpihan dan parasit, otot-otot nada, dan merangsang peredaran darah dan pertumbuhan baru. Biasanya kucing anda akan melakukan dandanan diri. Walau bagaimanapun, anda perlu menindaklanjuti dan melakukan penjagaan untuk kucing anda terutama mereka yang mempunyai bulu panjang untuk memastikan ia kemas dan menghalangnya daripada terikat.

 

Ramai orang mempunyai tanggapan bahawa kucing tidak mandi atau sebaliknya mereka takut air. Ini adalah tanggapan yang salah. Anda harus mula memperkenalkan kucing anda ke air dan mandi kucing anda semasa ia masih anak kucing kecil untuk membiasakannya dengan air. Terdapat banyak syampu mandi yang sesuai untuk kucing anda. Pilihlah jenis yang sesuai dengan kucing anda. Anda boleh membelinya di mana-mana kedai haiwan peliharaan. Selain daripada syampu mandi, anda juga boleh mendapatkan berus mandi untuk kucing anda. Jika anda tidak pasti yang sesuai, pembantu kedai haiwan kesayangan akan lebih bersedia untuk membantu anda memilih yang paling sesuai.

 

Mainan adalah bahagian penting kucing anda. Bermain dengan mainan membantu anak kucing untuk mengembangkan kemahiran memburu mangsanya. Ia memberi mereka peluang untuk berlatih dan membina kemahirannya. Selain itu, rangsangan dan senaman menjadikan mereka afiat dan sihat. Ia juga menghindari kucing anda dari menjadi terlalu gemuk, dan boleh membantu menjamin kelangsungan hidup mereka jika mereka tersesat. Jangan lupa bahawa kucing adalah makhluk yang sangat ingin tahu. Jika anda tidak memberi mereka banyak mainan merangsang, mereka akan jadi bosan. Apabila mereka bosan, mereka boleh mengalami tekanan jiwa dan situasi ini tidak lah baik untuknya.

 

Kini kita dapati bahawa ia adalah sangat mudah untuk mencari mainan untuk memenuhi keperluan kucing anda. Dengan peningkatan jumlah penyayang haiwan kesayangan, kita juga dapati bahawa kedai haiwan peliharaan bertambah. Mereka bersaing dalam menjual mainan inovatif yang sangat hebat. Anda juga boleh melayari internet untuk melihat mainan yang anda fikir kucing anda akan suka dan juga membeli dalam talian.