Anjing Tidak Suka Dibiarkan Sendiri. Kenapa?

Sesetengah anjing tidak akan membiarkan anda keluar dari penglihatannya tanpa merengut atau menggonggong. Walaupun anda mungkin tidak pergi bekerja dan menemaninya pada kebanyakan masa, dia mungkin akan memberi masalah pada waktu-waktu anda pergi membeli-belah atau melawat kawan. Dia akan menyalak terus, menggaruk pintu dan jika dia dapat mencari apa-apa barang pakaian, dia akan mengunyah dan memusnahkannya. Jiran-jiran anda akan mengadu dan bantah gangguan yang dibuatnya.

 

Kini dikemukakan sebahagian daripada pemahaman bagaimana ia berlaku dan sebab-sebab yang punca kemungkinan. Anjing peliharaan yang menghabiskan sebahagian besar masa mereka di rumah dengan pemiliknya tidak suka ditinggalkan sendiri. Tetapi tidak ada alasan mengapa mereka tidak boleh menerima keadaan sebagai cara hidup. Majoriti anjing boleh menerima ditinggalkan di rumah, walaupun mereka lebih suka berada bersama pemiliknya. Anjing-anjing ini akan menetap ke masa pengasingan mereka dan tidak menimbulkan masalah. Walaupun mereka boleh menyalak secara amaran jika orang luar masuk ke taman atau ke pintu rumah. Mereka kemudiannya menetap kembali ke tahap kepuasan mereka. Persoalannya sekarang, mengapa banyak anjing bertindak dengan berbeza?

 

Tekanan adalah punca utama masalah ini, walaupun dominasi dan kegagalan untuk mendapatkan cara mereka sendiri mungkin menjadi punca faktor stres dengan beberapa anjing. Kebanyakan anak anjing dibesarkan untuk menjangkakan banyak perhatian peribadi. Dari masa terawal, mereka dibenarkan mengikuti pemilik mengelilingi rumah dan ke taman, dan setiap saat anak anjing muda ini dihabiskan di sebelah pemiliknya. Pernah juga dengar ramai orang mengatakan bahawa mereka tidak boleh pergi ke bilik mandi tanpa anjing yang ingin ikut bersama mereka.

 

Semasa tempoh relaksasi pemilik, anjing itu sama ada di kerusi atau sofa dengan mereka atau berbaring di kaki mereka dan mungkin mengekalkan sentuhan badan. Anjing kecil yang dibawa bersama-sama oleh pemiliknya adalah terutamanya terdedah kepada masalah ini. Mereka sentiasa ingin mengikuti pemilik atau dibawa. Dikombinasikan dengan hubungan badan yang berlebihan ini pasti akan menimbulkan masalah tekanan apabila pemilik keluar dari sekitar penglihatan atau meninggalkan anjing mereka di rumah sendiri.

 

Ramai pemilik yang bekerja sepanjang hari merasakan bahawa mereka harus menyembah hati mereka atas kesunyian anjing dengan menggalakkan anak anjing atau anjing yang lebih matang untuk mengikuti mereka semasa di rumah atau untuk mengalakkan hubungan badan. Dengan tiada pengelakan melampau, anjing itu diperlakukan seperti anak manja dan boleh melakukan apa-apa sahaja. Dia sebenarnya digalakkan untuk menjadi bergantung sepenuhnya kepada pemilik dan dalam masa yang singkat pergantungan ini menjadi beban yang sangat merepotkan.

 

Satu lagi punca utama masalah yang berkaitan dengan meninggalkan anjing bersendirian adalah kegembiraan yang luar biasa yang diperlakukan oleh ramai pemilik ketika mereka pulang ke rumah. Anjing itu teruja dan pemiliknya membuatnya lebih bersemangat untuk mencuba hanya kerana dia terpaksa meninggalkan anjing itu di rumah. Untuk anjing yang seimbang tanpa sebarang tekanan atau masalah dominasi, keadaan ini tidak akan berlaku. Tetapi kepada anjing dengan masalah yang dibincangkan keadaan ini hanya menghasilkan keinginan anjing yang lebih tambahan berteman yang berterusan.

 

Situasi yang melibatkan lampiran berterusan mewujudkan dua ekstrim. Kebanyakan anjing tidak dapat memperlakukannya. Mereka secara mental tidak dilengkapi untuk persahabatan yang tidak menghalang apabila tempoh pemisahan dalam kehidupan mereka berlaku pada suatu masa yang akan datang. Pemilik menjadi hamba kepada anjingnya jika dia memwujudkan satu bentuk dominasi anjing yang menentukan syarat-syarat persahabatan.